Simonyi Zsigmond helyesírási verseny

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Magyar Nyelvtudományi Társaság – az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének támogatásával – Kárpát-medencei helyesírási versenyt hirdet 1997 óta a Magyarországon, valamint a határon túli magyarlakta területeken tanuló általános iskolai 5–8. évfolyamos diákok számára.

A verseny célja[szerkesztés]

A verseny célja a magyar nyelv ápolása, a nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudat és az anyanyelv szeretetének erősítése. A versenyen a diákok helyesírási képességeit mérik. A verseny három fordulóból áll: területi döntő (február), megyei/fővárosi döntő (április) és Kárpát-medencei döntő (május). A diákok feladatlapokat töltenek ki és tollbamondásszövegeket írnak. A verseny anyaga 2004-től a Nemzeti alaptanterv követelményrendszerére épül. A verseny Simonyi Zsigmond nyelvész nevét viseli.

Szervezők[szerkesztés]

A Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny felelős szervezői:

Magyar Nyelvtudományi Társaság Magyartanári Tagozat

  • A zsűri elnöke: Keszler Borbála
  • A zsűri titkára: Antalné dr. Szabó Ágnes

Díjazások[szerkesztés]

A Simonyi-versenyen minden évben a négy évfolyam első tíz helyezettjét díjazzák a szervezők.

Az eredményesen szereplő diákok elismerése és jutalmazása mellett figyelmet fordítanak a gyerekeket felkészítő tanárok munkájának elismerésére is. A Magyar Nyelvtudományi Társaság Arany Oklevéllel és értékes könyvcsomaggal jutalmazza azokat a magyartanárokat, akiknek már 4 diákjuk vett részt a Kárpát-medencei döntőn. 2005 óta Gyémánt Oklevéllel tünteti ki azokat a magyartanárokat, akiknek már 12 diákjuk jutott be a Kárpát-medencei döntőbe. Az Arany Oklevelet és a Gyémánt Oklevelet az alapítók döntése szerint kizárólag a versenyző diákok hivatalos magyartanárának lehet odaítélni.

A Simonyi Zsigmond helyesírási verseny 2007-ben ünnepelte indulásának 10. évfordulóját. Ezen alkalomból a szervezők Simonyi Zsigmond-serleggel jutalmazták azokat az iskolákat, ahonnan a legtöbb gyermek jutott el a Kárpát-medencei döntőre. 2007 óta minden évben a kiemelkedő pedagógiai munkát végző iskolák vehetik át a kitüntetést.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Cikkek a versenyről[szerkesztés]