Simo Parpola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Simo Parpola
Született

Helsinki
Állampolgárságafinn[2]
Foglalkozása
  • antropológus
  • assziriológus
  • régész
  • egyetemi oktató
KitüntetéseiProfessor of the Year (1991)
SablonWikidataSegítség

Simo Parpola (Helsinki, 1943. július 4. –) finn asszíriológus, régész, a Helsinki Egyetem nyugalmazott asszíriológiaprofesszora. Az akkád nyelvek felirataira szakosodott, és 1987 óta dolgozik az Újasszír Szövegtár Projekten. Az American Oriental Society Tiszteletbeli Tagja.[3]

Élete[szerkesztés]

Simo Parpola szerint a Szefirot legrégebbi változatai az asszír teológiából és miszticizmusból erednek. A Kabbalában lévő Szefirotot az asszír élet fával párhuzamba állítva rekonstruálta, milyen lehetett a Szefirot asszír elődje.[4] A Szefirot szféráit és Ein Sof tulajdonságait az asszír istenekre kivetítve szövegi és tulajdonságbeli párhuzamokat fedezett fel az asszír istenek és a zsidó Isten közt.

Az asszírok külön számot rendeltek minden istenhez, pontosan úgy, ahogy a Kabbala számozza a Szefirot szféráit. A különbség annyi, hogy az Asszírok hatvanas számrendszert használtak, a Szefirot pedig a tízes számrendszerre épül. Az asszír számrendszert használva, új szférák és rejtett összefüggések rajzolódnak ki a Szefirotban. Assur isten alapesetben az Asszír életfa felett lebeg, csakúgy mint Ein Sof, akinek neve - feltételezhetően egy sor alakváltást követően - az akkád Assur szóból alakulhatott ki.

Perpola ezen elő-Szefirot segítségével újrafordított több asszír táblát, mint pl. a Gilgames-eposzt, és arra a megállapításra jutott, hogy az írnokok nem csupán kalandos történeteket, hanem filozófiai-misztikus értekezéseket is lejegyeztek. Ez az asszír gondolkodásmód és filozófia később a Görög Filozófiában és a Kabbalában tűnt fel.

Parpola többek közt a Finn–Asszír Társaság (Suomi-Assyria Yhdistys) elnöke.[5]

A modern asszírokról alkotott nézetei[szerkesztés]

Parpola az asszírianizmus elkötelezett védelmezője, aki a modern asszírok és ősi őseik kapcsolatát erősíti. Szerinte a ma magukat és nyelvüket aráminak nevező asszírok az ősi asszírok leszármazottai.[6]

Munkássága[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Czech National Authority Database. (Hozzáférés: 2022. szeptember 27.)
  2. LIBRIS, 2012. október 22. (Hozzáférés: 2018. augusztus 24.)
  3. Archivált másolat. [2006. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 18.)
  4. Parpola, S. (1993).
  5. Assyrian Association Founded in Finland
  6. Parpola, Simo: Assyrian Identity in Ancient Times and Today. Assyrian Information Management. (Hozzáférés: 2012. augusztus 18.)

További információk[szerkesztés]