Senyera

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Senyera

Használatnemzeti zászló
Arányok2:3
LeírásA korábbi Aragóniai Királyság területei különféle zászlainak alapja a senyera
A Wikimédia Commons tartalmaz Senyera témájú médiaállományokat.
Katalónia zászlaja a Sant Cugat del Vallès-i Plaça Octaviàn
Aragónia zászlaja virágból az Aragónia téren, Zaragozában az Aragónia Napon (április 23.)

A senyera az egykori Aragóniai Királyság címerén alapuló szimbólum, mely arany háttéren 4 vízszintes vörös sávból áll. Leginkább Katalónia zászlajaként ismert, de a mai Spanyolország zászlajának sárga színe is erre vezethező vissza.


Modern használata[szerkesztés]

A senyera az alapja a mai napig négy közösség zászlajának, ezek: módosítás nélkül Katalónia, illetve természetesen Aragónia, Valencia és a Baleár-szigetek. A Pireneusok északi oldalán Kelet-Pireneusok, Provence-Alpes-Côte d’Azur és Andorra jelképeinek egyik alapját is képezi.

Eredete[szerkesztés]

A Senyera egy egyik legidősebb, ma is használt zászló Európában, bár nem használták folyamatosan. Eredetéről számos elmélet van, köztük olyanok is, melyek csak katalán vagy csak aragóniai eredetet írnak le. A legfontosabb hivatkozási alapok az alábbiak:

Az Aragóniai Nagylexikon a zászlót II. Alfonz aragóniai királyhoz köti 1157-ből. Adatközlése szerint ebből az időből nincs bizonyíték egy egységes katalán állam voltára, csak a Barcelonai Grófságéra.[1]

A Katalán Nagyenciklopédia az 1082-ben elhunyt II. Ramón Berengár barcelonai grófra hivatkozik, aki először használta ezt a jelet. E mellett IV. Ramón Berengárra, aki az 1150-es provanszi és 1157-es katalán dokumentumokban szerepel.

Valenciában 1238 óta használják a 4 piros sávos zászlót, igaz, kezdetben fehér és nem arany háttérrel.

A Pápai állam zászlaja 1808 előtt[2]

Egy másik elmélet szerint az Aragóniai Királyság a vatikáni központú Pápai állam logóját módosította a XII. században.[2] Ez azért lehet egy erős magyarázat, mert Aragónia, Katalónia - és általuk Valencia is - nagyon erős kapcsolatot tartott a pápával és katolikus államával.


Változatok[szerkesztés]

Territóriumi zászlók


Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Palos de Aragón. Aragóniai Nagyenciklopédia, 2003. [2021. május 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. április 24.)
  2. a b Bandiera pontificia (olasz nyelven). Vatikán. [2008. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 9.) „Anticamente la bandiera dello Stato pontificio era giallorossa (o per meglio dire amaranto e rossa, colori derivati dai colori dello stemma della Santa Sede), i due colori tradizionali del Senato e del Popolo romano, che vennero tuttavia sostituiti con il bianco e il giallo nel 1808, allorché Pio VII”

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Senyera című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]