Segni Szent Brúnó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Segni Szent Brúnó
Segni Szent Brúnó
Segni Szent Brúnó
püspök
Születése
1047 körül
Solero
Halála
1123. július 18. (76 évesen)
Segni
Tisztelete
EgyházaRómai katolikus egyház
TisztelikRómai katolikus egyház
Szentté avatása1181. szeptember 5.
Szentté avatta: III. Luciusz pápa
Ünnepnapjaoktóber 15.
[https://www.catholic-hierarchy.org/bishop/bbrunos.html brunos.html Segni Szent Brúnó a Catholic Hierarchy-n]
A Wikimédia Commons tartalmaz Segni Szent Brúnó témájú médiaállományokat.

Segni Szent Brúnó (olaszul: San Bruno di Segni), (Solero, 1047 körül – Segni, 1123. július 18.), Segni püspöke és Monte Cassino apátja egy olasz származású, római katolikus szent.

Élete[szerkesztés]

1045 és 1049 között született a mai Piemont régióhoz és Alessandria megyéhez tartozó Solero településen. Tanulmányait egy, a szülőhelyéhez közeli kolostorban és Bolognában végezte, Sienában szentelték pappá, ami után 1079-ben Rómába ment. Még abban az évben Segni püspökévé kapott kinevezést.

Közeli kapcsolatban állt II. Orbán pápával, akit 1095-ben Franciaországba is elkísért. 1099-ben belépett a Monte Cassinoi kolostor tagjai közé, anélkül azonban, hogy megvált volna püspöki tisztségétől, vagy megszakította volna kapcsolatait a külvilággal. 1106-ban II. Paszkál pápa számára vállalt fontos franciaországi küldetést, és egy időre a pápával maradt visszaérkezését követően is. Ezt követően visszatért a kolostorába, ahol 1107-ben apáttá választották. Paszkál nem emelt kifogást a püspök funkcióhalmozásával szemben, egészen 1111-ig, amikor is Brúnó IV. Szilveszter ellenpápa (Maginulf) mellé állt, amiért le kellett mondania apáti tisztségéről és visszatérnie Segnibe. Ott érte a halál, 1123. nyarán.

III. Luciusz pápa avatta szentté 1181-ben.

Művei[szerkesztés]

Fennmaradt néhány munkája, amelyek alapvetően szövegmagyarázattal foglalkoznak; Libellus de symoniacis című, 1109 előtt írt műve jelentős a szimónia jelentésével és mibenlétével kapcsolatos okfejtései miatt, különös tekintettel a szimóniát elkövető papoknak a katolikus szentségekhez való viszonyulását illető nézeteire.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Bruno of Segni
A Wikimédia Commons tartalmaz Segni Szent Brúnó témájú médiaállományokat.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bruno of Segni című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]