Sarki nyúl

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sarki nyúl
Téli bundája
Téli bundája
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Csoport: Glires
Rend: Nyúlalakúak (Lagomorpha)
Család: Nyúlfélék (Leporidae)
Alcsalád: Valódi nyulak (Leporinae)
Nem: Lepus
Linnaeus, 1758
Alnem: Lepus
Faj: L. arcticus
Tudományos név
Lepus arcticus
Ross, 1819
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sarki nyúl témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sarki nyúl témájú médiaállományokat és Sarki nyúl témájú kategóriát.

A sarki nyúl (Lepus arcticus) az emlősök (Mammalia) osztályának a nyúlalakúak (Lagomorpha) rendjébe, ezen belül a nyúlfélék (Leporidae) családjába tartozó faj.

A sarki nyúl többnyire az Északi-sarkvidék, illetve a hegyvidékek élőhelyeihez alkalmazkodott. A sarki nyúl túlélését segíti vastag bundája, mely a hőháztartást elősegítendő, üreges szőrszálakból áll, amely részben a hidegtől védi, részben pedig a ragadozók elől való elrejtőzést segíti. Az üreges szőrszálak a napfényben vakító hófehér színűnek látszanak, amely tökéletesen beleolvad a havas környezetbe. A sarki nyúl gyakran ás üregeket a föld és a hó alá, ahol pihenni, aludni szokott, illetve itt hozza világra kölykeit is. A sarki nyúl a többi nyúlféléhez hasonló testfelépítésű, de fülei rövidebbek és magasabbra tud ágaskodni, ha figyeli környezetét. Esetenként több tucat nyúl is falkába verődhet, ám életének túlnyomó többségét magányosan tölti. A sarki nyúl akár 64 km/h-s sebességgel is képes futni..[1] Elsődleges ellenségei a sarki farkas, a sarki róka és a hermelin.[2]

Előfordulása[szerkesztés]

Grönlandon és Kanada északi részén él, Nunavut, Québec és Újfundland tartományokban. A sarki nyúl elsősorban Grönland és Kanada északi tundravidékein terjedt el. A délebbi vidékeken a sarki nyúl nyaranta barna bundával, ősszel és tavasszal szürkés bundázattal, míg télen megszokott hófehér bundával van borítva. A bundázatát elsősorban környezetének változásaihoz igazítja, amely így kellőképpen elrejti őt a ragadozók elől.[3] Azokon a vidékeken, ahol a nyár csak igen rövid ideig tart, ott egész évben téli bundáját tartja meg. .[3][4]

Alfajai[szerkesztés]

  • Lepus arcticus arcticus
  • Lepus arcticus bangsii
  • Lepus arcticus groenlandicus
  • Lepus arcticus monstrabilis

Megjelenése[szerkesztés]

A sarki nyúlnak fehér a téli bundája, a nyári bundája barna. Testhossza 55–70 centiméter.

Nyári bundája

Mérete[szerkesztés]

A sarki nyulak átlagos testhossza 43 és 70 centiméter között változik, nem számítva a farokhosszukat, mely 4,5-től 10 centiméterig terjedhet. E nyúlfaj egyedeinek testtömege általában 2,5-5,5 kilogramm közt változik, de egyes kifejlett példányainak a súlya elérheti akár a 7 kilogrammot is.

Életmódja[szerkesztés]

Füvet, bogyókat, leveleket fogyaszt. A menyét, a sarki róka, a hóbagoly és a vándorsólyom kedvelt zsákmánya.

Források[szerkesztés]

  1. Arctic Hare. National Geographic. [2007. június 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 4.)
  2. Ukaliq: the Arctic Hare. About the Arctic Hare: Eat and Be Eaten. Canadian Museum of Nature. [2012. március 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 2.)
  3. a b Arctic Wildlife. Arctic Wildlife. Churchill Polar Bears, 2011. (Hozzáférés: 2012. december 2.)
  4. A hare of a different color. How Arctic Hares have adapted to Gros Morne National Park of Canada. Parks Canada, 2007. január 29. [2012. június 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 30.)