San Vitale-templom (Róma)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Basilica di Santi Vitale e Compagni Martiri in Fovea
Basilica San Vitale
Valláskatolicizmus
Felekezetrómai katolikus
EgyházmegyeRómai egyházmegye
Építési adatok
Építése408–412
Stílusókori római építészet
Elérhetőség
TelepülésRóma, Olaszország
HelyVia Nazionale
Elhelyezkedése
Basilica di Santi Vitale e Compagni Martiri in Fovea (Róma belvárosa)
Basilica di Santi Vitale e Compagni Martiri in Fovea
Basilica di Santi Vitale e Compagni Martiri in Fovea
Pozíció Róma belvárosa térképén
é. sz. 41° 53′ 59″, k. h. 12° 29′ 27″Koordináták: é. sz. 41° 53′ 59″, k. h. 12° 29′ 27″
Térkép
A Basilica di Santi Vitale e Compagni Martiri in Fovea weboldala
SablonWikidataSegítség
Apszis és oltár
Freskók a falakon

A római San Vitale-templom (olasz nyelven: Basilica di Santi Vitale e Compagni Martiri in Fovea, latinul: Ss. Vitalis, Valeriae, Gervasii et Protasii) az 5. század elején épült. A San Vitale címtemplom, rangja basilica minor. Ma a Viminalis dombra vezető Via Nazionale főút mentén helyezkedik el, de az út szintjétől mintegy 6 méterrel mélyebben.

Története[szerkesztés]

A templomot I. Ince pápa építtette 408 és 412 között[1] egy Vestina nevű özvegy hagyatékából.[2] A dedikáció, amely a milánói Szent Vitális és felesége, Szent Valéria, valamint fiaik, Szent Gervasius és Protasius tiszteletére szenteli a templomot, 412-re van datálva. Szümmakhosz pápa 499-es szinódusának feljegyzéseiben a templom Titulus Vestinae néven szerepel és a dokumentum három presbitert is felsorol.

A templomot sokszor felújították, ezek közül a legjelentősebb a IV. Szixtusz pápa által megrendelt munka volt, amikor az addig három hajós épületből egyhajós templom lett 1475-ben. További felújítási munkálatokra került sor 1598-ban, 1938-ban és 1958-1960-ban, amikor már nagy figyelmet fordítottak a korai állapotok visszaállítására.

Az épület[szerkesztés]

A templom oszlopos előcsarnoka, a portico a legrégebbi épületrészek közé tartozik, valószínűleg 5. századi. A 16. század végén került a felirat IV. Szixtusz pápa címerével. IX. Piusz pápa építtette a bejárathoz ereszkedő lépcsősort 1859-ben.

Az egyhajós belső tér falait freskók díszítik. Az legrégebbi korból származó apszist Andrea Commodi korai barokk stílusú Kálváriája ékesíti.

Bíborosok[szerkesztés]

A címtemplom tituláris bíborosai közül ismert Gennaro Cesio neve, akit 494-ben nevezett ki I. Geláz pápa, valamint Fisher Szent János, akit 1535-ben VIII. Henrik angol király végeztetett ki. A 21. század elején a San Vitale Adam Maida egyesült államokbeli bíboros címtemploma.

A templom bíborosainak listája 1500-tól[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ürögdy 179-180. o.
  2. Bussagli (Hrsg.): Rom - Kunst & Architektur, S. 170.
  3. John Fisher életrajza (angolul)

Források[szerkesztés]