San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(San Sebastián Nemzetközi Filmfesztivál szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál (Festival Internacional de Cine de San Sebastián)
A fesztivál helyszíne, a Kursaal Palace.
A fesztivál helyszíne, a Kursaal Palace.
Fődíj Arany Kagyló
Alapítás éve 1953
Elnök Mikel Olaciregui
Ország Flag of Spain.svg Spanyolország
Székhely San Sebastián
Fesztiválok
Első 1953. szeptember 2127.
Legutóbbi 2009. szeptember 1727.
Hivatalos weboldal
www.sansebastianfestival.com/

A San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál (spanyolul: Festival Internacional de Cine de San Sebastián) egy nemzetközi filmfesztivál, melynek a spanyolországi San Sebastián ad otthont. A cannes-i, a berlini és a velencei filmes fesztiválok mellett, az egyik leghíresebb és legnevesebb "A" kategóriás filmfesztivál.

A fesztivál első két évében csak spanyol filmek vehettek részt a ceremónián. 1955-től vált a fesztivál nemzetközivé. Mára már több tucat alkotás, a világ számos országából kerül benevezésre. A fesztivál legjobb filmjét, a fesztivál fődíjával, az Arany Kagylóval jutalmazzák.

Növeli a fesztivál tekintélyét, hogy a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségével együtt társalapítója a FIPRESCI Nagydíjnak, melyet a szervezet tagjainak szavazatai alapján ítélnek oda az év „legmerészebb, legeredetibb és legszemélyesebb filmjének”. A díjat e filmfesztivál megnyitóján adják át.

Története[szerkesztés]

Első alkalommal 1953. szeptember 21. és 27. között rendezték meg a fesztivált. Azóta minden évben megrendezésre került, kezdetben június majd július hónapban, majd 1973-tól minden év szeptemberében.

A fesztivál első megrendezésekor, a szervezők még csak "B" kategóriás filmekkel foglalkoztak, egy évvel később azonban már nemzetközi filmfesztiválra nevezhettek be az alkotók, és később a fesztivál már mérvadó, színesfilmekre specializálódott. Innentől ítélte oda a nemzetközi zsűri a híres kagylót (Concha), kezdetben még csak ezüstben. 1957-ben a fesztivál a legmagasabb "A" státuszt kapta meg, ennek következtében a fő kategóriákban a kagylót már aranyban is kiosztották. Ahogy a fesztivál szimbóluma is egyre inkább ismertté vált Európában, majd később az egész filmvilágban és abba az irányba kezdett el fejlődni, amelyet annak idején kitűzött maga elé. Vagyis szabadságelvű, távol tartva magát a múlt cenzúra kötöttségektől. A fesztivál ősi szabálya, hogy olyan alkotások kerüljenek bemutatásra, amelyek minden évben a legnyugtalanítóbb és újítóbb témákkal jönnek elő.

A fesztiválnak otthont adó városról is érdemes néhány szót ejteni. A világszerte elismert karakteres város San Sebastian fontos szerepet játszik a fesztivál megrendezésében, ahogy a nappali és éjszakai fények csodálatos egyvelege váltakozik sajátos hangulatot ad a fesztiválnak. San Sebastian egyike a legkedveltebb városoknak Európában és a látvány garantálja az élményekkel teli tartózkodást, a csodálatos tengerparttól kezdve a kitűnő spanyol konyhán át, egészen a remek mozikig.

A fesztivál díjai[szerkesztés]

A Victoria Eugenia Színház.
A Maria Cristina Hotel.

Főbb díjak[szerkesztés]

  • Arany Kagyló – A fesztivál fődíja, melyet 1953 óta a legjobb film érdemel ki. A díjat hivatalosan 1957 óta hívják Arany Kagylónak.
  • Ezüst Kagyló – A legjobb színésznek és színésznőnek, valamint a legjobb rendezőnek járó elismerés.
  • Donostia Életműdíj1986 óta adják át a kimagasló életműért.
  • Zsűri Különdíja - A fesztiválra meghívott nemzetközi zsűri elismerése.

Egyéb díjak[szerkesztés]

  • Legjobb operatőr díja - A legjobb operatőrnek járó elismerés 1953. óta.
  • Legjobb forgatókönyv díja - A legjobb forgatókönyvnek járó elismerés 1953. óta.
  • Közönség-díj - A legjobb európai, illetve külföldi alkotásnak járó elismerés a közönség véleménye alapján.
  • Fiatal Zsűri díja - A legjobb fiataloknak készített filmnek járó elismerés.
  • FIPRESCI Nagydíj - A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének elismerése.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:San Sebastian International Film Festival
A Wikimédia Commons tartalmaz San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál témájú médiaállományokat.