Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2022-47-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A neandervölgyi ember koponyája
A neandervölgyi ember koponyája

A neandervölgyi ember (Homo sapiens neanderthalensis) vitatott besorolású hominida. Egyes vélemények szerint az emberfélék (Hominidae) egy kihalt faja. Más vélemények szerint nem faj, hanem alfaj (H. sapiens neanderthalensis) és nem kihalt, hanem keveredett az északra hatoló Homo sapiens sapiens alfajjal, létrehozva a paleoeuropid rasszot. Mintegy 200-250 000 éve jelent meg és körülbelül 40 000 évvel ezelőtt tűnt el. Európa és a Közel-Kelet egyes területein élt, az utolsó időkben a mai emberrel (Homo sapiens) egy időben és helyen.

A neandervölgyiek a németországi Düsseldorf melletti Düssel folyócska egyik, Joachim Neanderről elnevezett völgyéről kapták nevüket. Maradványaikból Nyugat-Eurázsiától a mai Üzbegisztán keleti részéig találtak. Magyarországon Suba-lyuk és az Istállós-kői-barlangban is megtalálták jelenlétüket.

Köznapi nevén az ősemberek közé tartozik. A neandervölgyi emberek génállománya megtalálható az európai lakosságban (1%-4% közötti mértékben). A neandervölgyi ember később Ázsiában ismételten keveredhetett az ott élő homo sapiensekkel, így ők több neandervölgyi-eredetű gént hordozhatnak. Egy 2015-ös DNS-vizsgálat eredménye szerint egy csontmaradvány tulajdonosa ugyan a Homo sapiens sapiens alfajhoz tartozott, ám négy vagy öt generációval korábban egy neandervölgyi is volt az ősei között. Ez az eredmény egyfelől arra utal, hogy a keveredés tényszerűen megtörtént, másfelől a neandervölgyi ember alfaji besorolását erősíti meg. A csontmaradványt publikálója, Erik Trinkaus már a DNS-vizsgálat előtt, morfológiai alapon is a neandervölgyi és a modern ember keverékének tartotta.