Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2020-47-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wernher von Braun a Marshall Space Flight Center-beli íróasztalánál modellek között
Wernher von Braun a Marshall Space Flight Center-beli íróasztalánál modellek között
Feleségével, Mariával és két lányával, Margrittal és Irisszel
Feleségével, Mariával és két lányával, Margrittal és Irisszel

Báró Wernher von Braun (Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun) (Wirsitz, Német Birodalom, 1912. március 23.Alexandria, Virginia, USA, 1977. június 16.) német tudós, a rakétatudomány és az űrrepülés kiemelkedő alakja. A második világháború előtt és alatt a Harmadik Birodalom rakétaprogramjának, a megtorlófegyverek (Vergeltungswaffen) fejlesztésének, majd 1945-től az Egyesült Államok rakéta- és űrrepülési programjának egyik vezetője volt.

Wernher von Braun a rakéták elméleti atyja, az orosz Konsztantyin Ciolkovszkij elgondolásait és az amerikai Robert Goddard publikus elméleti kutatásait továbbfejlesztve, a folyékony hajtóanyagú rakétákban találta meg a leghatékonyabb megoldást a rakétarepülésre. Munkássága a világűr meghódítását célozta, ám kezdetben a rakétafegyverek fejlesztésére volt lehetősége. Karrierjének kezdete egybe esik Adolf Hitler nemzetiszocialista rezsimjének időszakával, amelyben állami katonai monopóliummá tették a rakétafejlesztést, így az ezzel foglalkozó Von Braunnak saját hazájában csak a hadiipar adhatott fejlődési lehetőséget. 1934–1944 között kifejlesztette az Aggregat rakétasorozatot. Az utóbb V–2-nek (Vergeltungswaffe–2) elnevezett fegyverrel Londont és Antwerpen kikötőjét támadták, ezzel több ezer ember halálát okozva.

A háborút követően Von Braun amerikai hadifogságba került, ahol az amerikaiak alkut ajánlottak a rakétatudósnak: áttelepítik az Egyesült Államokba, ahol az amerikaiak rakétaprogramjain fog dolgozni, cserében a náci múltját nem vizsgálják. Az ő irányítása alatt 1961–67 között sikerült kifejleszteni a Saturn V rakétát. Fő tevékenysége mellett útjára indította a Skylab-program technikai részét, valamint rendkívül sikeres ismeretterjesztővé vált az űrtevékenység népszerűsítése terén.