Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-41-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
1927-es Ford T-modell
1927-es Ford T-modell
Ford T-modell reklám (1908. október 1.)
Ford T-modell reklám
(1908. október 1.)

A Ford T-modellt 1908 szeptemberétől 1927 októberéig gyártotta Henry Ford cége, az 1903-ban alapított Ford Motor Company. Beceneve Bádog Böske (Tin Lizzy) volt. Az első sorozatban gyártott népautó 1908. augusztus 12-én készült el, szeptember 27-én hagyta el a detroiti Piquette gyárat, október 1-től reklámozták és értékesítették. Ez az autó tette lehetővé a középosztálybeli amerikaiak számára az utazást, ez volt ez első „megfizethető autó”; ami többek között a Frederick Winslow Taylor által feltalált futószalagnak volt köszönhető. 1927. május 26-án a michigani Highland Park-ban hagyta el a szerelőszalagot el a tizenötmilliomodik T-modell.

Páratlan sikerének alapja a konstrukció egyszerűsége és célszerűsége volt; ezt akkoriban újdonságnak számító anyagok és technológiák segítették. 1914-ben a Ford több autót gyártott, mint az összes többi járműgyártó együttvéve. A csúcsot 1925-ben érte el, amikor napi 9–10 ezer, összesen több mint kétmillió autó gördült le a gyártósorról. Egészen 1972-ig egy autótípusból sem gyártottak ennél többet; akkor előzte meg a Volkswagen Bogár.

A modell tervezésében két neves magyar autókonstruktőr vett részt: Galamb József és Farkas Jenő. Ellentmondás, hogy a T-modellt egy nemzetközi szakzsűri a 20. század autójává választotta, de szerepel a világ ötven legrosszabb autójának listáján is, ahol egyszerű karosszériája és belső tere miatt a Zastavához hasonlították — pedig éppen ez volt az az előnye, amivel alacsonyan tudták tartani az árát. A legendássá vált autóból magánszemélyek és múzeumok is sokat megőriztek. Magyarországon a Közlekedési Múzeumban, valamint a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon (ahol Galamb József tanult) van egy-egy tökéletes állapotú, a makói Galamb József Szakközépiskolában pedig egy felújításra váró T-modell.