Ugrás a tartalomhoz

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2014-34-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Scandal tagjai balról jobbra: Ogava Tomomi, Ono Haruna, Szuzuki Rina és Szaszazaki Mami
A Scandal tagjai balról jobbra: Ogava Tomomi, Ono Haruna, Szuzuki Rina és Szaszazaki Mami

A Scandal (スキャンダル?, ’Botrány’; gyakran SCANDAL-ként stilizálva) egy japán pop-rock együttes, amely 2006 augusztusában alakult Oszakában. A zenekar jelenlegi felállása 2006. augusztus 21-én alakult ki, amikor a három alapító tag; Ono Haruna énekes és gitáros, Szaszazaki Mami gitáros és Ogava Tomomi basszusgitáros mellé csatlakozott Szuzuki Rina dobosként. 2008-ban egyetlen kiadott indie kislemezzel meghívásokat kaptak Amerikába, Európába és Ázsiába is. 2008 áprilisában az Epic Records kiadóval szerződtek, a mainstream sikert a 2009-ben megjelent Best Scandal című első stúdióalbumukkal érték el: az ötödik helyen mutatkoztak be az Oricon eladási listáján, melyre egyetlen kizárólag nőkből álló együttes sem volt képes a Zone 2002-es debütálása óta, valamint jelölték őket a legjobb új előadónak járó díjra az 51. Japan Record Awardson.

A második nagylemezük, a Temptation Box 2010-ben jelent meg; megismételte az előző lemez kereskedelmi sikerét, sőt azt valamivel túl is teljesítette; először érték el egy hivatalos slágerlista csúcsát, amikor a Taijó to kimi ga egaku Story kislemez a hongkongi J-pop slágerlista élére állt, saját televíziós műsorukat is az album népszerűségének köszönhették, valamint belekóstolhattak a szinkronszínészi munkába is. Harmadik stúdióalbumukat 2011-ben adták ki, s bár műfaját tekintve eltért a korábbi lemezektől, a kasszáknál mégis hasonlóan teljesített, mint elődei. Negyedik nagylemezükkel, a 2012-ben megjelent Queens Are Trumps: Kirifuda va Queennel új rekordot állítottak fel, mivel az a negyedik helyezést érte el az Oriconon, és korábban ugyanis egyetlen, kizárólag nőkből álló együttesnek sem sikerült, hogy az első négy nagylemezük mindegyike a legjobb ötben mutatkozzon be a japán eladási listán. Következő stúdióalbumukkal, a 2013-as Standarddal tovább javítottak saját rekordjukon.

Saját bevallásuk szerint ők játsszák a „legerőteljesebb lányos japán pop-rock” zenét. Onón, a frontemberen kívül a többi három lány is énekel a dalok többségében. A kezdeti középiskolás imázsukat, amely a sailor fukuhoz hasonlító egyenruhákat és azokhoz illő bakancsokat jelentett, a Baby Action című albumuktól levetették, ez a zenéjükben is nagy változást hozott, mivel a dalok szerkezete bonyolultabb és összetettebb, ennek ellenére összességében mégis lágyabbak lettek.

Két aranylemezük van, animékben hallható dalaiknak és a tengerentúli fellépéseiknek köszönhetően pedig jelentős nemzetközi rajongótáborra tettek szert. A japán sajtó szerint a hangszeren játszó női együttesek számának növekedése a szigetországban elsősorban a Scandalnek is köszönhető, valamint a „lányegyüttesek új korszakának” első számú képviselőjeként tekintenek rájuk.