Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2014-14-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Márton Áron szobra Szászrégenben
Márton Áron szobra Szászrégenben

Márton Áron (Csíkszentdomokos, 1896. augusztus 28.Gyulafehérvár, 1980. szeptember 29.) az erdélyi katolikus egyház püspöke, „Világ Igaza”.

Székely földműves család harmadik gyermekeként született. Az első világháborúban magyar katonaként szolgált, és többször megsebesült. 1924-ben Gyulafehérvárott szentelték pappá, első szentmiséjét szülőfalujában mutatta be.

Jelmondatául a „Non recuso laborem” – nem futamodom meg a munkától – mondatot választotta. „Ez a latin nyelv gazdagsága alapján akár így is fordítható: nem utasítom el a bajt, a nyomorúságot, a szenvedést. Mély értelmű utalás volt ez munkával és szenvedéssel teli életére. Áron püspök a második bécsi döntés után Dél-Erdélyben maradt, és Gyulafehérvárról kormányozta egyházmegyéjét.

1944. május 18-án Kolozsvárott, a Szent Mihály-templomban mondott beszédében felemelte szavát a zsidók deportálása ellen. A háború alatt és az azt követő nehéz években az emberi jogok és a keresztény szeretet következetes, kiegyensúlyozott és bátor képviselője volt.

Jakabffy Tamás szerint: „…olyan püspök volt, aki nemcsak szerette a rá bízottakat, hanem ismerte is őket. Ő még nem átallotta kikérni a társadalom világi kutatóinak, a szakértőknek a véleményét, odafigyelt a szociológusok és szociográfusok adataira és következtetéseire; ő még hosszú távú stratégiákban gondolkodott a felemelés és javítás horizontján. Nemcsak sziklaszilárd volt, amint ezt sokan legjellemzőbb erényének tartják, hanem – bölcsessége és műveltsége mellett – okos is.”