Ugrás a tartalomhoz

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2014-10-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hermann Hesse
Hermann Hesse

Hermann Karl Hesse, írói álneve: Emil Sinclair (Németország, Calw, 1877. július 2.Svájc, Montagnola, 1962. augusztus 9.) irodalmi Nobel-díjas német-svájci író, költő és festő. Keresztény misszionárius család második gyermekeként született. Észtországban születésett édesapja, Johannes Hesse és francia édesanyja, Marie Gundert több évig Indiában, a Bázeli Missziós Társaságban dolgozott.

Első prózai alkotásait (Camenzind Péter) romantikus elvágyódás és magányérzet jellemzi; egyes írásai (Sziddharta) a Távol-Keleten (Ceylon, Indonézia) töltött időt elevenítik fel. Későbbi műveiben leleplezően ábrázolja a német kisvárosi polgárság életét, bírálja korát. A nemzetiszocializmus éveiben a náciellenes mozgalomhoz csatlakozott; írásai a békevágy jegyében születtek.

Jelentős, befolyásos és kedvelt irodalomkritikusként is számon tartják. A 20. század első felében az egyik legkitűnőbb és legaktívabb közvetítő volt szerző és olvasó között, az irodalom és az olvasás hivatásos ügyvédje. 60 év alatt összesen 3365 könyvkritikát írt; ezek öt kötetben állnak az irodalomkutatók és olvasók rendelkezésére. 1946-ban irodalmi Nobel-díjat kapott „életművéért, amely egyre inkább elmélyült, mind merészebbé és impozánsabbá fejlődött a klasszikus humanista ideálokat ábrázolva, valamint stílusművészetéért”.