Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2013-50-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A fredericksburgi csata (festményen)
A fredericksburgi csata (festményen)

Az amerikai polgárháború fredericksburgi csatáját 1862. december 11–15. között vívták Fredericksburg mellett, ahol Robert E. Lee tábornagy észak-virginiai hadserege és Ambrose E. Burnside vezérőrnagy Potomac hadserege csapott össze. Az uniós hadsereg december 13-i támadása vérbe fúlt a város mögötti dombokon beásott konföderációs állások előtt, és ezzel a polgárháború egyik legegyértelműbb vereségét szenvedte el: veszteségei több mint kétszeresen múlták felül az ellenfélét.

Burnside november közepén szeretett volna átkelni a Rappahannock folyón Fredericksburgnél, és sietve bevette volna az Amerikai Konföderációs Államok fővárosát, Richmondot, mielőtt Lee hadserege megállíthatta volna. Bürokratikus huzavona miatt azonban nem kapta meg időben az ehhez szükséges pontonokat, így Lee elzárhatta az átkelőket. Amikor december 11–12-én az uniós hadsereg ellenséges tűzben átkelt a végre felépítette a hídon, utcai harcok bontakoztak ki a városban. Az uniós csapatok felkészültek a várostól délre kiépített állások és a várostól nyugatra fekvő megerősített magaslat, a Marye’s Heights megtámadására.

December 13-án William B. Franklin vezérőrnagy „nagy hadosztálya” áttörte „Kőfal” Jackson altábornagy dél felé eső állásainak első vonalát, ám végül visszaverték. Burnside utasította Edwin V. Sumner és Joseph Hooker vezérőrnagyok nagy hadosztályait, hogy szemtől szembe rohamozzák meg James Longstreet altábornagy Marye's Heights-i állásait, de próbálkozásaikat visszaverték. A súlyos veszteségeket szenvedett Burnside december 15-én visszavonta hadseregét, beismerve, hogy az Unió újabb hadjárata fúlt kudarcba a keleti hadszíntéren.