Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2013-18-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Velociraptor mongoliensis rekonstrukciója
A Velociraptor mongoliensis rekonstrukciója

A Velociraptor (nevének jelentése: 'gyors rabló', a latin velox 'gyors' és raptor 'rabló', 'fosztogató' szavak összetételéből) a Theropoda alrendbe tartozó Dromaeosauridae család legismertebb neme, amely körülbelül 75–71 millió évvel ezelőtt, a késő kréta kor végén élt. Jelenleg két faja ismert, de korábban más fajokat is ebbe a nembe soroltak. Típusfaja a V. mongoliensis, melynek fosszíliáit a közép-ázsiai Mongóliában találták meg. A második fajt, a V. osmolskae-t 2008-ban nevezték el egy belső-mongóliai koponya alapján.

Mérete a többi dromaeosauridáénál, például a Deinonychusénál és az Achillobatorénál kisebb, nagyjából pulykányi volt, de számos anatómiai tulajdonsága hasonlított azokéhoz. Két lábon járó, tollas, hosszú, merev farkú húsevő volt. A hátsó lábain megnagyobbodott, sarló alakú karmot a zsákmány megragadására, illetve a fákon kapaszkodásra használta. Hosszú, alacsony koponyája és felfelé álló pofája alapján könnyen megkülönböztethető a többi dromaeosauridától.

Ez az állat fontos szereplője Michael Crichton: Őslénypark című regényének, valamint az abból készült filmnek (Jurassic Park) és folytatásainak (bár filmbeli mérete a valóságosnál jóval nagyobb, és külseje is több ponton eltér attól). Ezért a nyilvánosság meglehetősen jól ismeri (nevét gyakran „raptorra” rövidítik). Az őslénykutatók több mint egy tucat fosszilis csontvázából ezt a dromaeosaurida nemet ismerték meg a legjobban. A leletek között található egy különlegesség is, egy Velociraptorral harcoló Protoceratops maradványaival.