Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2012-47-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A székesegyház ikonosztázionja
A székesegyház ikonosztázionja

A hajdúdorogi Istenszülő Bevezetése a Templomba székesegyház a hajdúdorogi megyés püspök székesegyháza, és ezáltal a magyar görögkatolikus egyház legrangosabb épülete. A történelmi feljegyzések röviddel Hajdúdorog első írásos említése, 1301 után Dorogegyháza névvel írnak a településről. Ez a név akkoriban arra utalt, hogy a településnek volt temploma. A mai, többször is átépített, restaurált székesegyház 17. századi alapokon nyugszik. Legutolsó, teljes felújítását 2006-ban fejezték be.

A háromhajós bazilikális elrendezésű templomot X. Piusz pápa 1912-ben emelte székesegyház rangjára. Belső terét a görögkatolikus liturgia hagyományai szerint alakították ki. Ennek legszembetűnőbb eleme a szentélyt a főhajótól elválasztó, több mint 200 éves képfal, azaz ikonosztázion. A 11 méter magasra törő, 54 képből álló ikonosztázion az ország egyik legértékesebb képfala.

Hajdúdorog lakóinak több mint 80%-a görögkatolikus vallású, emiatt a székesegyház a kilencezer fős város mindennapi életében is jelentős szerepet játszik, ünnepek idején pedig a hagyományok és szokások legfőbb színtere. A székesegyházba a legtöbb látogatót a nagy ünnepekhez kötődő körmenetek vonzzák, továbbá a karácsonyi Szállást keres a Szent Család és talán leginkább a húsvéti pászkaszentelés hagyománya.

1752 és 1772 között egyhajós templomnak építtette Bacsinszky András, későbbi munkácsi görögkatolikus püspök. A barokk stílusú épülethez az egész város megmozdult. A hajdúváros téglagyárat épített, hogy helyben gyártsák le a templomhoz szükséges 130 ezer téglát, és összesen 124 család hordta a meszet az építkezéshez. A török háborúkban megtépázott erődfal gyűrűjében 1772-ben fejezték be építését. A belső bútorzatot Jankovits Miklós faragta, Hittner Mátyás és Szűts János festette meg. A belső munkálatok 1816-ban fejeződtek be.

Az új templomban még hosszú évekig ószlávul vagy románul miséztek, ugyanis a magyar nem volt a görögkatolikus egyház elismert, hivatalos nyelve. Ebből a templomból indult el és kapta nevét is a hajdúdorogi mozgalom, amely kivívta, hogy Rómában a pápa is elismerje, függetlenítse a magyar nyelvű görögkatolikus egyházat. A mozgalom indulásakor romantikus stílusban kibővítették és átépítették a templomot, és az a harc eredményeként végül éppen 100 éve a hajdúdorogi egyházmegye székesegyháza lett. A templom címünnepét november 21-én tartják.