Ugrás a tartalomhoz

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2010-31-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Marco Melandri (Ravenna, 1982. augusztus 7. –) olasz motorversenyző, jelenleg a MotoGP királykategóriájának versenyzője. Egyszeres világbajnok, 2002-ben megnyerte a negyedliteresek kategóriáját. Jelenleg Angliában él, a MotoGP egyik versenyhelyszínétől, a Donington Parktól két mérföldre.

A gyorsaságimotoros-világbajnokságban először az 1997-es szezonban szerepelt, a nyolcadliteresek között. Ekkor egy futamon indult, a Cseh Nagydíjon, szabadkártyásként. A versenyen a tizenhetedik helyen végzett. 1998-ban már egész szezonra szóló szerződést kapott a Hondától. Ebben az évben rögtön sikerült megszereznie a harmadik helyezést összetettben. 1999-ben már második volt, mindössze egy ponttal lemaradva a világbajnoki címről.

Jó teljesítményének köszönhetően 2000-ben felkerülhetett a 250 köbcentiméteres géposztályba. Itt újabb három évet töltött, első negyedliteres évében ötödik, ezt követően harmadik lett, 2002-ben pedig már a világbajnoki címet is sikerült megszereznie.

A MotoGP-be 2003-ban került fel, ahol azóta is versenyez. Legsikeresebb évei a Gresini Racing csapatához kötődnek, a csapattal 2005-ben második, majd negyedik és ötödik is volt. 2008 volt pályafutása eddigi leggyengébb éve, többször nem sikerült pontot szereznie, végül tizenhetedik lett összetettben. 2009-ben a Hayatéhoz szerződött, ebben az évben egyszer sikerült dobogóra állnia, amely nagy meglepetésnek számított. 2010-ben visszatért korábbi sikerei helyszínére, a Gresini Racinghez.