Sávos szitakötő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Sávos szitakötő
Hím
Hím
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta))
Rend: Szitakötők (Odonata)
Alrend: Egyenlő szárnyú szitakötők (Zygoptera)
Öregcsalád: Calopterygoidea
Család: Színes szárnyú szitakötők (Calopterygidae)
Alcsalád: Calopteryginae
Nem: Calopteryx
Faj: C. splendens
Tudományos név
Calopteryx splendens
(Harris, 1780)
Szinonimák
  • Agrion splendens Harris, 1780
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sávos szitakötő témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sávos szitakötő témájú médiaállományokat és Sávos szitakötő témájú kategóriát.

A sávos szitakötő (Calopteryx splendens) a rovarok (Insecta) osztályának szitakötők (Odonata) rendjébe, ezen belül az egyenlő szárnyú szitakötők (Zygoptera) alrendjébe és a színes szárnyú szitakötők (Calopterygidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A sávos szitakötő egész Európában honos, Anatóliáig és Észak-Afrikáig. A hegységekben 1200 méter magasságig hatol fel. Korábban Közép-Európa leggyakoribb szitakötői közé tartozott. Napjainkban élőhelyei nagymértékben megfogyatkoztak.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a szitakötőfaj 5 centiméter hosszúsága és 7 centiméteres szárnyfesztávolsága miatt némileg nagyobb termetű, mint a hozzá hasonló kisasszony-szitakötő (Calopteryx virgo), amelytől a hímek a szárnyukon levő sötétkéken csillogó harántsáv alapján jól megkülönböztethetők. A nőstények szárnya a kisasszony-szitakötőével ellentétben áttetsző, világoszöld. A hímeken a szárnyhártyácska, a nőstényeken a szárnyerek színesek.

Életmódja[szerkesztés]

A sávos szitakötő a napsütötte vizeket kedveli, amelyek partján nád vagy sás nő. A kisasszony-szitakötővel ellentétben ez a faj szélesebb, lassú folyású patakok és folyók mentén él. Az állatok többnyire 1 méterig terjedő magasságban faágakon vagy köveken tartózkodnak a víz felszíne fölött. A sávos szitakötő rovarokkal és más apró gerinctelen állattal táplálkozik.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]