Sástó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Sás-tó szócikkből átirányítva)
Sástó
Ország(ok) Magyarország
HelyMátra
Átlagos mélység1 m
Tszf. magasság507 m
Elhelyezkedése
Sástó (Magyarország)
Sástó
Sástó
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 50′ 36″, k. h. 19° 57′ 26″Koordináták: é. sz. 47° 50′ 36″, k. h. 19° 57′ 26″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Sástó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Sástó Magyarország legmagasabban fekvő tava a Mátra hegységben, Gyöngyös külterületén. Kiváló csónakázó- és horgászhely. 50 méter magas kilátótoronnyal rendelkezik.

Fekvése[szerkesztés]

A szintén Gyöngyöshöz tartozó Mátrafüredtől északra fekszik, a 24-es főútvonal mentén. A tengerszint feletti magassága 507 méter.

Az esővíz által táplált lápos mocsaras tavakat 1960 körül kezdték el üdülőhellyé alakítani. Az idők folyamán feltöltődőtt medreket kitisztították és egybe nyitották. Az így keletkezett sekély tó átlagos mélysége 1 méter. A vízfelület rendberakása után megindult az idegenforgalmat kiszolgáló létesítmények építése is. Kiváló csónakázó- és horgászhely. Sajnos, a terület erős átépítése miatt a korábban itt honos életközösségek jelentős része sérült, vagy teljesen eltűnt a környékről.

2006 októberében téli-nyári bobpálya, 2014-től pedig Oxygen Adrenalin Park nyílt az egykori sástói kőbánya területén.

A kilátó[szerkesztés]

Sástón található az egyik mátrai kilátó is, amit 1973-ban egy üzemképtelen fúrótoronyból alakítottak ki. (A Szeged melletti Algyőről szállították ide.) A torony 50 méter magas, kilengése nagy. A tetején és oldalán adó-vevő és adósugározó készülék található. Mivel esős időben veszélyes, csúszós, a kilátó vihar idején nem látogatható.[1]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]