Sárgaszegélyű csíkbogár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Sárgaszegélyű csíkbogár
Sárgaszegélyű csíkbogár
Sárgaszegélyű csíkbogár
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon nem védett
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Bogarak (Coleoptera)
Alrend: Ragadozó bogarak (Adephaga)
Öregcsalád: Dytiscoidea
Család: Csíkbogárfélék (Dytiscidae)
Alcsalád: Dytiscinae
Nem: Dytiscus
Faj: D. marginalis
Tudományos név
Dytiscus marginalis
Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sárgaszegélyű csíkbogár témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sárgaszegélyű csíkbogár témájú médiaállományokat és Sárgaszegélyű csíkbogár témájú kategóriát.

A sárgaszegélyű csíkbogár (Dytiscus marginalis) a rovarok (Insecta) osztályának a bogarak (Coleoptera) rendjébe, ezen belül a csíkbogárfélék (Dytiscidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A sárgaszegélyű csíkbogár Európában és Ázsia északi részén mindenütt gyakori.

Megjelenése[szerkesztés]

A sárgaszegélyű csíkbogár 27-35 milliméter hosszú teste áramvonalas. Hátulsó lábain hosszú úszóserték találhatók, a hím elülső lábain nagy, kerek tapadókorongok vannak. Felsőteste sima és fényes, a nőstény mindegyik szárnyfedőjén mintegy 10 mély barázda látható. Színe feketésbarna, zöldes csillogással. Az előtor hátát széles sárga szegély veszi körül, a szárnyfedők oldalt sárga szegélyűek.

A sárgaszegélyű csíkbogár lárvájának hossza körülbelül 6 centiméter. Feje elöl kiszélesedik. A tőr alakú rágókban finom csatorna húzódik, amely a rágó csúcsa közelében nyílik a szabadba. Lábain úszóserték találhatók. Hátsó testének vége elkeskenyedik, az utolsó szelvény csőszerűen megnyúlt csúcsán 2 légzőnyílás (stigma) van.

Életmódja[szerkesztés]

A sárgaszegélyű csíkbogár nagyobb állóvizek és halastavak lakója. Tápláléka vízirovarok és kétéltűek lárvái. A fiatal halivadékot is megtámadja.

A lárva és a kifejlett egyed vadászatkor

A sárgaszegélyű csíkbogár lárvájának tápláléka kizárólag élő rovarlárvák, ebihalak és kishalak. Rágóit a zsákmányba vájva a csatornán át tripszintartalmú folyadékot fecskendez áldozatába, megbénítja, és az emésztést is megkezdi. A feloldott testtartalmat a lárva rágóival felszívja.

Forrás[szerkesztés]