Sárgászöld moszatok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Sárgászöld moszatok
Botydium granulatum
Botydium granulatum
Rendszertani besorolás
Ország: Chromalveolata
Törzs: Sárgásmoszatok (Heterokontophyta)
Altörzs: Phaeista
Altörzság: Chrysista
Főosztály: Phaeistia
Osztály: Sárgászöld moszatok (Xanthophyceae)
Szinonimák
  • Xanthophyta
Rendek
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sárgászöld moszatok témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sárgászöld moszatok témájú kategóriát.

A sárgászöld moszatok (Xanthophyceae) a Chromalveolata ország sárgásmoszatok (Heterokontophyta) törzsének egy osztálya. Korábban a növények, majd később a protiszták országának törzseként tartották számon Xanthophyta néven.

Leírás[szerkesztés]

A sárgászöld moszatok egysejtűek vagy többsejtű sejtfonalas szerveződésűek. Sohasem alakul ki náluk lemez, vagy valódi teleptest. Az egysejtű ágon viszont az egyik legmagasabb szerveződést érték el az élővilágban. Egyesek sejtjei hatalmas, soksejtmagvú testek, olykor rögzítőfonalakként szolgáló plazmanyúlványokkal, mint például az osztály típusfaja a tűfejmoszat (Botrydium granulatum). Az egysejtű ostoros alakok heterokontok, azaz két egyenlőtlen hosszúságú ostoruk van.

Sejtfaluk általában kétrétegű, anyaga cellulóz vagy pektin. Egyes fajoknak a sejtfalába még mész vagy kova (szilícium-dioxid) is rakódik. Fő színanyagaik az a- és b-klorofill, xantofill (azon belül is heteroxantin) és béta-karotin. Asszimilációs termékük és tartalék tápanyaguk az olaj és leukozin. Fontos megjegyezni, hogy metaalgák, azaz másodlagosan autotróf szervezetek, mint a sárga- és barnamoszatok.

Ivarosan és ivartalanul is szaporodnak, ivaros szaporodásuk izogámia, ivartalanul nagyméretű zoospórákkal szaporodnak.

Rendszerezés[szerkesztés]

A sárgászöld moszatok osztályába a legújabb rendszerezések szerint két rend, a Tribonematales és a Vaucheriales tartozik, korábban azonban négy rendbe, az előző kettő mellett a Botrydiales és a Mischococcales rendekbe sorolták őket. Ez a rendszerezés azért vált elavulttá, mert modern DNS alapú vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a korábbi Mischococcales parafiletikus, a Tribonematales és a Botrydiales polifiletikus volt.

Források[szerkesztés]

  • Urania Növényvilág I.: Alacsonyabbrendű növények