Ugrás a tartalomhoz

Sáhruh perzsa sah

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sáhruh perzsa sah
Született1734. március 21.
Meshed
Elhunyt1796 (61-62 évesen)
Dámgán
Állampolgárságairáni
GyermekeiNadir Mirza of Khorasan
SzüleiReza Qoli Mirza Afshar
Foglalkozásauralkodó
Tisztsége
  • sah (1748. szeptember 24. – 1749)
  • sah (1750–1760)
SírhelyeShahrukh Afshar Mausoleum[1]
A Wikimédia Commons tartalmaz Sáhruh perzsa sah témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sáhruh (Meshed, 1734. március 21.Damghan, 1796) Perzsia sahja 17491750-ben, majd Perzsia egy részének sahja 1750-től haláláig.

Reza Qoli Mirza Afshar fiaként, Nádir perzsa sah unokájaként született. Édesanyja Szultán Huszajn perzsa sah leánya volt. 1748-ban Ibrahim sah meggyilkolása után helyezték a perzsa nemesek Perzsia élére. Sáhruh Mashadot tette meg Perzsia fővárosává. 1749-ben a Szafavida-leszármazott II. Szulajmán perzsa sah trónfosztatta és megvakíttatta, de Szulajmán gyors bukását követően a vak Sáhruh visszakerült Perzsia élére. Közel 50 éves uralkodása alatt azonban fokozatosan önállósodtak a különböző területek (elsősorban Karím zand kán vezetésével), ezért egy idő után Sáhruh csak Perzsia egy része fölött (Horászán) gyakorolta a hatalmat. Bukását végül a Kádzsár-családból származó Aga Mohamed okozta, aki az 1790-es években ismét egyesítette Perzsiát. Miután 1796-ban elfoglalta Sáhruh államát is, az öreg sahon a fél évszázada halott Nádir sah kincseit kezdte el követelni. Sáhruh kezdetben nem akarta elárulni a kincsek rejtekhelyét, később azonban szorult helyzetében felfedte azokat. Ezt követően Aga Mohamed Sáhruht családjával együtt Mazandaranba küldte, de az öreg sah útközben, Damghanban belehalt a kínzások okozta sérüléseibe.

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Shahrokh Shah című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
Ibrahim
Következő uralkodó:
II. Szulajmán
Előző uralkodó:
II. Szulajmán
Perzsia (Irán) sahja
17501796
(csak Perzsia
egy része felett)
A Nap és az oroszlán: perzsa uralkodói szimbólumok
Következő uralkodó:
Aga Mohamed

  1. https://iranicaonline.org/articles/damgan-persian-town