Ibrahim perzsa sah

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ibrahim perzsa sah

Perzsia sahja
Uralkodási ideje
1748. december 8. 1749 nyara
Elődje Ádil
Utódja Sáhruh
Életrajzi adatok
Uralkodóház Afsárida-ház
Született 1717
Horászán
Elhunyt 1749 második fele
Meshed
NyughelyeMeshed
Édesapja Ibrahim kán
A Wikimédia Commons tartalmaz Ibrahim perzsa sah témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ibrahim (Horászán, 1717Meshed, 1749 második fele) Perzsia sahja 1748–49-ben.

Mohammad Ali néven született Ibrahim kán második fiaként a négy közül.[1] Édesapja Nádir perzsa sah fivére volt. Az Ibrahim nevet édesapja 1739-es halála után vette fel. Az 1740-es években Azerbajdzsán katonai parancsnoka volt, e minőségében sikeres hadjáratot vezetett a trónigénnyel fellépő Szafavida Szam mirza ellen.[1] Nádir sah halála után Ibrahim fivére, Ádil került trónra, aki Iszfahánba rendelte testvérét a város és a környező területek kormányzójaként.[1] 1748-ban unokatestvérével, Amir Aszlán kánnal fellázadt Ádil sah ellen: trónfosztotta és megvakította saját fivérét, majd Amir Aszlán ellen fordult és őt is legyőzte. 1748. december 8-án sahhá koronázták.[1] Uralkodása nem volt hosszú: néhány hónappal trónra lépése után, 1749. június–júliusban hadseregével Nádir sah unokája, Sáhruh ellen vonult, de csapatai cserben hagyták. Ibrahim Komba menekült, az itteni kormányzó azonban kiadta őt. A trónfosztott sah a meshedi börtönbe vezető út során vesztette életét.[1] Utóda Sáhruh lett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e J. R. Perry (1997. december 15.): ʿĀdel Shah Afšār. In: Encyclopædia Iranica, Vol. VIII, Fasc. 1. pp. 75–76. Iranica Online (legutóbb frissítve: 2011. december 6.. Hozzáférés ideje: 2020. május 1.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ebrahim Afshar című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
Ádil
Perzsia (Irán) sahja
1748–1749
A Nap és az oroszlán: perzsa uralkodói szimbólumok
Következő uralkodó:
Sáhruh