Ádil perzsa sah

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ádil perzsa sah

Uralkodóház Afsárida-ház
Született 1719
Horászán
Elhunyt 1749. május 20. (29-30 évesen)
Meshed
NyughelyeMeshed
Édesapja
  • Ebrahim Khan
  • Ebrahim Khan Afshar
Házastársa Bagrationi Ketevani grúz királyi hercegnő
A Wikimédia Commons tartalmaz Ádil perzsa sah témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ádil (Horászán, 1719Meshed, 1749. május 20.) Perzsia sahja 1747–1748-ban.

Ibrahim kán fiaként, Nádir perzsa sah unokaöccseként született. 1737-ben Meshed kormányzójává nevezték ki, és ez évben feleségül vette a grúz II. Tejmuraz kahéti király leányát, Bagrationi Ketevan hercegnőt.[1] 1747-ben, Nádir halálakor lépett trónra Nádir gyermekeinek és unokái nagy részének megöletésével. Nem sokkal később azonban Ádil fivére, Ibrahim mirza fellázadt testvére uralma ellen, és megfosztotta őt a tróntól. Ádil Teheránba menekült, ám az ottani kormányzó átadta őt Ibrahimnak, aki megvakíttatta. Mikor Ibrahim uralma néhány hónappal később véget ért, a korona Nádir sah unokájához, Sáhruhhoz került, aki Meshedben halálra kínoztatta Ádilt.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b J. R. Perry (1983. december 15.): ʿĀdel Shah Afšār. In: Encyclopædia Iranica, Vol. I, Fasc. 5, p. 452. Iranica Online (legutóbb frissítve: 2011. július 22.. Hozzáférés ideje: 2020. április 13.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Adil Schah című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
Nádir
Perzsia (Irán) sahja
17471748
A Nap és az oroszlán: perzsa uralkodói szimbólumok
Következő uralkodó:
Ibrahim