Régi zenei gimnázium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
régi zenei gimnázium
Стара музикална гимназия
műemléképület
TelepülésRusze, Bulgária
Címul. Boriszova 33
Építési adatok
Építés éve1900–1901
Építési stíluseklektikus
TervezőUdo Ribau
Építési költség320 000 aranymárka
Hasznosítása
Felhasználási területkorábban iskola
Elhelyezkedése
régi zenei gimnázium (Bulgária)
régi zenei gimnázium
régi zenei gimnázium
Pozíció Bulgária térképén
é. sz. 43° 50′ 39″, k. h. 25° 57′ 16″Koordináták: é. sz. 43° 50′ 39″, k. h. 25° 57′ 16″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz régi zenei gimnázium témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A régi zenei gimnázium épülete Rusze városában, Bulgáriában 1900–1901 között épült, és sokáig iskolaépületként funkcionált. 1977 óta üresen áll, 2007 óta felújításra váró magántulajdon.

Története[szerkesztés]

Az épületet a ruszei protestáns közösség építtette német protestáns bentlakásos iskolaként, ahol óvoda és árvaház is működött. 320 000 aranymárkát gyűjtött össze ehhez a helyi lelkész, Theodor Wandemann. A négyemeletes épületet Udo Ribau tervezte, az építkezést két mérnök, Todor Tonev és Merbach felügyelte. Eklektikus stílusban épült, neoklaszicista és neogótikus elemek keverednek, és érezhető az észak-európai hatás is.

1905. október 5-én avatták fel az iskolát, melyet 1909-ben a Bolgár Gazdasági Minisztérium üzleti középiskolának nyilvánított. Nem csak a város német közösségéből jártak ide diákok, de egyes prominens helyi kereskedőcsaládok gyermekei is itt tanultak. 1918. szeptember 28-án, az első világháború alatt a bolgár hatóságok elkobozták a német tulajdonú épületet, mely meg is sérült a harcok során. A háború után felújították és fiúiskola működött benne, utána 1935-től Petar Beron nevét viselő felsőosztályos iskolának adott helyet, majd a Ruszei Egyetem, később pedig a helyi mezőgazdasági eszközöket gyártó vállalat iskolájaként működött. Ezt követően zenei gimnázium használta. 1973-ban műemlékké nyilvánították.

Az 1977-es romániai földrengésben súlyos károkat szenvedett, és bér szerkezetét megerősítették,végül az épület elhagyatottá vált. 2007-ben magántulajdonba került, a befektetők kulturális központot terveztek létrehozni a felújítás után. 2017-ben megkezdődtek a felújítási munkálatok, magánmúzeum létesítéséhez az épületben.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Old High School of Music, Ruse című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.