Rulrul

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rulrul
A hím
A hím
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Tyúkalakúak (Galliformes)
Család: Fácánfélék (Phasianidae)
Alcsalád: Rulrulformák (Rollulinae)
Nem: Rollulus
Bonnaterre, 1791
Faj: R. rouloul
Tudományos név
Rollulus rouloul
Scopoli, 1786
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rulrul témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rulrul témájú médiaállományokat és Rulrul témájú kategóriát.

A rulrul (Rollulus rouloul) a madarak osztályának tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe, ezen belül a fácánfélék (Phasianidae) családjába és a Rollulus nem egyetlen faja.

A fácánféléken belül a fogoly- és fürjfélék az egyik legszebb, legszínesebb képviselője.

Rendszerezés[szerkesztés]

Besorolása vitatott, egyes rendszerezők a fogolyformák (Perdicinae) alcsaládjába sorolják.

Előfordulása[szerkesztés]

Mianmar déli részén, Thaiföld déli részén, Malajzia, Szumátra és Borneó szigetén fordul elő. Élőhelyeként főként a nyíltabb tisztásokat kedveli.

Kedvelt díszmadár faj. Megpróbálták betelepíteni az őshazájához éghajlatilag igen közel álló Hawaii szigetekre, de nem sikerült.

Megjelenése[szerkesztés]

Hossza 27 centiméter, de lehajtott farka és behúzott feje miatt kisebbnek látszik. A hím színezete fémes fényű kék, szárnya fémes fényű vöröses. Jellegzetessége a vörös színű, aránylag nagy bóbitája és a szeme körüli csupasz, vörös folt. A tojó sötétzöld színű, nagy barna szárnyfoltja van. Bóbitája lényegesen kisebb, mint a hímé és ugyanolyan zöld, mint a teste. Mindkét nem lába élénk vörös, csőrük fekete.

Életmódja[szerkesztés]

Nem túl jó repülő, elsősorban a talajszinten mozog. Legtöbbször kisebb, 7-15 egyedet számláló csapatokban fordul elő. Szívesen kapargat a talajban rovarok, férgek után, de a gyümölcsöket sem veti meg. Gyakran megfigyelhető, ahogy disznóféléket követ, és felszedegeti az általuk feldarabolva otthagyott gyümölcsöket, amelyeket egészben nem tudna megenni.

Szaporodása[szerkesztés]

Fészke csupán a talajba kapart kis mélyedés, melyet a tojó készít. 5-6 tojást rak, melyeken 18 napig kotlik. A kakas a fiókák gondozásában nem vesz részt, viszont a tojó gondosan vezeti fiókáit, este a fészekmélyedéshez vezeti őket és apró ágakkal gondosan betakarja őket. A fiókák gyorsan fejlődnek, 10 napos korukra már képesek a magasabb ágakra felgallyazni éjszakára. A kakasokon már egy hónapos korukban megkezdődik a díszes tollbóbita kifejlődése.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]