Rudolf Beran

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rudolf Beran
R. Beran.JPG
Született 1887. december 28.[1][2][3]
Pracejovice
Elhunyt

Újvároska
Állampolgársága cseh
Foglalkozása politikus
Tisztség országgyűlési képviselő
Kitüntetései USTR Prize for Freedom, Democracy and Human Rights (2011)
A Wikimédia Commons tartalmaz Rudolf Beran témájú médiaállományokat.

Rudolf Beran (Pracejovice, 1887. december 28.Leopoldov, 1954. július 28.) csehszlovák politikus. Csehszlovákia miniszterelnöke volt, mielőtt a Náci Németország elfoglalta volna az országot, és a náci megszállás alatt is. 1933-tól a Gazdálkodók és Parasztok Republikánus Pártjának (RSZML) vezetője volt.

Élete[szerkesztés]

Beran a demokráciára ellentmondásosan tekintett. A Müncheni egyezmény után egyesítette az ország nem szocialista pártjait, és megalapította a Nemzeti Egység Pártját, melynek az élére állt. Korlátozta a sajtószabadságot, viszont garantálta a szlovák autonómiák hosszútávú függetlenségét. Ezen lépések egyike sem volt azonban elég, hogy elkerülje a szlovákok függetlenedését, és így megalakuljon a Szlovák Köztársaság. Intézkedései ellenére 1939. március 14-én Németország megszállta az országot. Ezek után visszavonulásáig, 1939. április 27-ig a Bohém és Morva Protektorátus első minisztere volt. Miután visszavonult, egy farmra költözött.

A második világháborúban felvette a kapcsolatot a cseh ellenállással.

A háború után letartóztatták a kommunista hatóságok. Berant egy politikailag manipulált perben 20 év börtönre ítélték. 1954-ben a leopoldovi börtönben halt meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. május 4.)
  2. Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Czech National Authority Database. (Hozzáférés: 2019. november 23.)