Rtveli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az rtveli (grúz nyelven: რთველი) hagyományos grúz szőlőszüreti fesztivál, szórakoztató rendezvényekkel, zenével, tánccal. Ez az ünnep a grúzok egyik legkedveltebb eseménye.[1]

Grigorij Gagarin: Rtveli Kahetiben

Az rtveli ideje[szerkesztés]

Niko Piroszmani: A szőlő betakarítása

Az ünnep nem kötődik semmilyen dátumhoz, hanem attól függ, hogy az ország meghatározott részeiben a szőlő betakarításának mikor jött el az időpontja. Kelet-Grúziában általában szeptember végén, Grúzia nyugati részén október közepén kerül megrendezésre. Racsa-Lecshumi és Alsó-Szvanéti hidegebb régiójában az ünnep korábban kezdődik, Kaheti városában pedig szinte a fagyok előtt. Minél melegebb és szárazabb a nyár, annál korábbi a termés.

Története[szerkesztés]

A szőlőtermesztés története több ezer éves, az Rtveli hagyománya az ókorba nyúlik vissza. Ezt az ünnepet a pogányság korában Dionüszosz istennek szentelték. A kereszténység idején ez a szokás feledésbe merült. Ám az emberek továbbra is őszintén örültek a fiatal bornak, ezért nagyszabású ünnepeket szerveztek.

Az ünnep[szerkesztés]

Niko Piroszmani festménye

Grúziában, ahol a bor fontos jelentőséggel bír, az rtveli gyökerei az ősz bőségének és változatosságának ünneplésén alapulnak. Az esemény általában több napig tart, az emberek kora reggeli órákban kezdenek el dolgozni, és a napot vidám játékokkal, ünnepléssel zárják: szüreti témájú népdalok kíséretében mulatnak. A szőlőfürtöket gyönyörű fonott kosarakba és agyagkannákba helyezik, majd kezdődik a fiatal bor ünnepe. A tavalyi bort az rtveli alatt fogyasztják, hogy felszabadítsák a helyet az új termésnek. Az ünnep akár több napig is eltarthat, amíg a teljes szőlőtermést betakarítják.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rtveli című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Rtveli Vintage in Kakheti
A Wikimédia Commons tartalmaz Rtveli témájú médiaállományokat.