Rozsda Endre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rozsda Endre
Portrait Rozsda.jpg
Született 1913. november 18.[1]
Mohács
Elhunyt 1999. szeptember 17. (85 évesen)
Párizs
Állampolgársága magyar
Foglalkozása festő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Rozsda Endre témájú médiaállományokat.

Rozsda Endre (Mohács, 1913. november 18.Párizs, 1999. szeptember 17.) szürrealista festőművész, fotográfus.

Élete[szerkesztés]

A családi ház Mohácson

Rozsda Endre polgári családba született Mohácson. Gyermekkorának élményei egész művészetét meghatározták. Olyan alkotói technikát fejlesztett ki, amelynek segítségével emlékeiből különleges szürrealista világot teremthetett: "Emlékeimből és a fényből sűrű szövetet szövök, amelyet addig szemlélek, amíg meg nem elevenedik, vissza nem bocsátja tekintetemet, és elém nem emelkedik. Az időt akarom megragadni, uralni, becsülni. Az idő, a sokszínű és csillogó felejtés; örömök és szenvedések, az idő gyöngyözik. Köröskörül befonom emlékeim borostyánját. Nem akarok sem vélekedni, sem magyarázni, hanem megérteni. Fejemet az időre hajtom, és hallgatom, mit mond."[2]

Korán elhatározta, hogy nem a családja által elképzelt pályát választja, hanem festő lesz. Aba-Novák Vilmos festőiskolájában tanult. Festészete a harmincas években a magyarországi posztimpresszionista stílushoz kapcsolódik.

Első egyéni kiállítása, amelyet 23 éves korában a Tamás Galériában rendeztek (1936), jelentős sikert hozott: a kritikák dicsérték, a Szépművészeti Múzeum is vásárolt képet tőle. „Meglepően komoly tehetség Rozsda. Öregasszonyokat, koldusnőket kevesen festettek úgy, mint ő. (…) Néhány szép képén ködből és fényből szőtt fátyol fokozza a valóságot zeneszerű tüneménnyé.” – méltatta a fiatal festőt az Est című lap kritikusa.[3]

Korai festői korszaka egy Bartók-hangverseny hatására ért véget. A sikerei ellenére, Bartókot hallgatva értette meg, hogy a festészetében "nem kortársa saját magának".[4] A szobrász Barta Lajossal Párizsba költözött (1938), ahol az École de Louvreban folytatott tanulmányokat. A francia fővárosban összebarátkozott Szenes Árpáddal, Viera da Silvával, Françoise Gilotval, Picasso későbbi feleségével, akinek tanára lett. Megismerkedett Max Ernsttel és Giacomettivel. Festészete alapvetően megváltozott, közel került a szürrealizmushoz. A német megszállás miatt kénytelen volt visszatérni Budapestre (1943), ahol egyéni szürrealista stílusa kiteljesedett (Égi és földi szerelem, 1947; Musée des Beaux-Arts de Dijon).

A háború után részt vett az Európai Iskola megalapításában, rendszeresen szerepelt a csoport kiállításain. Passuth Krisztina művészettörténész szerint Rozsda Endre volt az Európai Iskola egyik legkiemelkedőbb egyénisége.[5] 1948-ban a csoport feloszlott, mert a rendszer nem tűrte az absztrakt és szürrealista festészetet. A következő években Rozsda könyvillusztrációkat készített, csak illegálisan festhetett, kiállításon természetesen nem mutathatta be a képeit.

Az '56-os forradalom leverése után végleg visszatért Franciaországba. Kapcsolatba került Raymond Quenaeuval és André Bretonnal, aki előszót írt a Furstenberg Galériában megrendezett kiállításához (1957). Részt vett a szürrealizmus nemzetközi kiállításán Milánóban (1961). Pár év múlva elnyerte a Copley-díjat (1964), melynek zsűrijében Hans Arp, Matta, Max Ernst, Man Ray, Roland Penrose, Sir Herbert Read és Marcel Duchamp foglalt helyet.

Rozsda Endre festészete a 60-as évektől újra átalakult: különleges, csak rá jellemző festészeti világa továbbra is a szürrealizmusból táplálkozott, de az architektonikusan felépített formák és az örvénylő színek ritmusának dialógusából rendkívüli részletgazdagságú mikrokozmoszokat hozott létre.

Rozsda Endre és Esterházy Péter a Várfok Galéria megnyitóján (1999).

1970-ben megkapta a francia állampolgárságot. 1979-ben a Bateau-Lavoirban rendezte be műtermét, ahol élete végéig dolgozott.

A rendszerváltás után Magyarországon is felfedezték művészetét: a Műcsarnokban a festményeiből (1998), a Szépművészeti Múzeumban a grafikai munkáiból (2001), a Mai Manó Múzeumban a fényképeiből (2004) rendeztek nagyszabású, retrospektív kiállítást. Születésének 100. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Galériában mutatták be műveit.

Utolsó kiállítását, amelyen személyesen is jelen lehetett, Esterházy Péter nyitotta meg a Várfok Galériában (1999): "Ahogy a teremtés maga, ezek a képek is nehezen fedik föl önmagukat. Hosszan, elmélyülten, csöndesen keli őket nézni. (Persze mit nem...) de azért első pillantásra is mondanak valamit. Nyilván nem ugyanazt mondják, de mintha volna egy közös dallamuk. És ez a közös – meglehet, tévedek, és már megint, helytelenül, csak magamról beszélek – meglehetősen korszerűtlen, nem a kor szerinti: a Rozsda-képek mintha azt mondanák, hogy a világ szép. Lehet, hogy ez a szürrealizmus. A szürrealizmus mint etikai magatartás?" - kérdezte beszédében, hozzátéve: "Szívesen bebugyolálnám ezekbe a vásznakba a könyveim, jól éreznék ott magukat."[6]

Rozsda Endre a Montmartre-i temetőben nyugszik Párizsban.

A posztimpresszionizmustól a szürrealizmusig (1932-1937)[szerkesztés]

Endre Rozsda - autoportrait (1935).jpg

Rozsda Endre a kezdetekre így emlékezett: "Aba-Novák Szabad Iskolájában kezdtem tanulni a festészetet. A tanonca lettem. Egész életemben ez volt az egyik legfontosabb művészi és emberi tapasztalatom. Rendkívüli szerencse volt, hogy máshol tanulhattam a festészetet, mint a Képzőművészeti Iskolán, ahol szörnyen akadémikus volt az oktatás. Aba-Novák jó festő volt, de egyáltalán nem forradalmi. Gazdag és szabad személyiség volt."[4]

Pesti Napló kritika.jpg

Aba-Novák mellett megtanulta a mesterség alapjait, nagyon sokat festett a szabadban. Mestere mellett részt vett a jászszentandrási és a szegedi freskók készítésében. Képeit a posztimpresszionizmusból kiinduló szemlélet határozta meg. Eleinte sejtelmesen finom és napfénnyel elárasztott tájképeket, vékonyan felvitt, nagyobb színfoltokra épülő portrékat festett. A továbblépést, az egyéni látásmód kialakítását egyelőre nem a természetelvű ábrázolástól való eltávolodással, hanem merész kivágások alkalmazásával, a pasztell lágyságú tájképek után hol komor, hol vibrálóan erős csendéletek alkotásával kereste. A leheletfinom színeket lassan felváltották az expresszív, egymás között feszültséget teremtő, erőteljes pirosak, sárgák, lilák. A hétköznapi tárgyak és emberek érzékeny bemutatása helyébe elnagyoltan megfestett, szuggesztív formák léptek.

Első kiállítását, amelyhez Aba-Novák írta az ajánlót, ennek a folyamatnak a közepén, a Tamás Galériában rendezték. A Pesti Napló a következőket írta Rozsdáról: "Mindössze 22 éves, és feltűnően tehetséges. Csupa frissesség, rugalmas felkészültség, egészséges magabízás és eleven kísérletező kedv. Látszik, hogy kitűnő iskolája volt: Aba-Novák keze alatt tökéletes mesterségbeli készségre tett szert. Fölényes biztonsággal rajzol, fest, alakít, komponál, szinte játszva győzi le az első, izgalmas, szabad kalandozás akadályait. Mesterének igaza van, amikor azt mondja, hogy kialakult képszemlélete meghazudtolja korát."[7]

Úgy tűnhetett, minden adott ahhoz, hogy az akadémikus irányzatoknál lényegesen modernebb, de az avantgárdon még inneni festészettel belesimuljon az akkori magyarországi áramlatok egyikébe. Ekkor érte őt életének legfontosabb művészeti hatása, amely radikálisan megváltoztatta az életét, a gondolkodását és a festészetét.

A szürrealista fordulat (1938-1944)[szerkesztés]

Rozsda erre a fordulatra így emlékezett: "Épp Párizsba indulásom előtt teljesen véletlenül találkoztam egy baráti párral, festőkkel: Ámos Imrével és Anna Margittal. Azon az estén semmilyen programom nem volt. Hangversenyre hívtak a Zeneakadémiára. Ma este Bartók játszik - mondták. Bartók csak név volt számomra. Nem ismertem. (...) Bartók saját művét játszotta a feleségével: Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára, ami szerintem a 20. század egyik legfontosabb műve. Világpremier volt. Olyan helyen ültem, ahol jól láthattam Bartók kezét. El voltam kábulva. Soha nem gondoltam, hogy létezhet zene Bachon, Mozarton, Muszorgszkijon túl. Teljesen megrészegültem ettől a zenétől. (...) Ebben a pillanatban megértettem, hogy nem vagyok a magam kortársa."[4]

Meghívó3.jpg

Rozsdát a francia fővárosban számos hatás érte. "Mikor Párizsba érkeztem, mindent faltam, ami feltárulkozott." - közölte. Néhány év alatt fokozatosan jutott el a nonfigurativitásig. Ezt a folyamatot jól szemléltetik akkori munkái, amelyeken a figuratív ábrázolást lépésről lépésre felváltja az absztrakció: Ketten egyedül (1939), Császár a trónon (1939-1940), Almaágy (1942), Egy pohár víz vigyázza a hernyó születését (1943). Nem csatlakozott egyetlen művészi csoporthoz sem, de gondolkodásmódját és alkatát tekintve a szürrealisták álltak legközelebb hozzá. Rozsda festői módszere, melyet az élmények és az emlékek felszínre hozására, a tudat rejtett világának megmutatására dolgozott ki, erősen kapcsolódik a szürrealizmus módszertanához.

A megszállás miatt Rozsda Endre kénytelen elhagyni Franciaországot, szürrealista festészete ezért már Budapesten teljesedett ki. Magyarország ekkor már hadban állt, a törvények jogfosztottá tették a magyarországi zsidókat, a társadalom egyre nagyobb része támogatta a szélsőségesebb politikai erőket. Rozsda ezért még inkább arra törekedett, hogy egy lehetséges másik világot fedezzen fel, ahol nem a földi törvények uralkodnak: egy időtlen világot, amelyben organikusan burjánzó szövetek hálózzák be a valóság lenyomataként megmaradt, a tudat mélyén átalakuló formákat.

A háború borzalmai csak utólag jelennek meg közvetlenül a festményein: Haláltánc (1946-1947), Első lépéseim a pokolban (1947), Visszajáró kísértet (1951), Mártír gyerekek a paradicsomban (1958). "Izzó és sötét színekkel telített képek ezek, melyek egzisztencialista szorongását és az őt körülvevő történelmi drámát tükrözik" - állapította meg Françoise Gilot, aki úgy véli, ez a korszak jelentette Rozsda Endre "valóságos pokolra szállását".[8]

Európai Iskola (1945-1948)[szerkesztés]

Az absztrakt és szürrealista művészetért a háború előtti Magyarországon kevesen lelkesedtek. Amikor 1943-ban, Párizsból hazatérvén, Rozsda kiállította új műveit, a kritikusok értetlenkedtek. "Ismét absztrakt kiállítás. Nemrégiben az Alkotás Művészház egyik kiállításával kapcsolatosan már sommásan foglalkoztunk az absztrakt, azaz az élet minden valóságától elvonatkoztatott művészettel, egy elmúlt nemzedék hóbortjával." - írta egyikük.[5]

Meghívó az Európai Iskola kiállítására

Ebben a légkörben határozta el néhány művész, hogy létrehoznak egy új csoportosulást, amelynek legfőbb célja a kortárs európai művészeti tendenciák magyarországi elfogadtatása. A szabadság és a háború utáni újrakezdés eufóriája lehetőséget teremtett számukra, hogy előadásokat tartsanak, alkossanak és rendszeresen bemutassák műveiket.

"Rozsda az 1945-ben Budapesten megszülető csoportnak, az Európai Iskolának egyik legkiemelkedőbb egyénisége volt" - szögezte le Passuth Krisztina, aki párhuzamot vont a térhez és a kép felületéhez való viszonyban Rozsda és Max Ernst alkotói technikája között. Ami azért is érdekes szerinte, mert ezekben az években nem láthatták egymás képeit. "Mintha apró pihék, tollak vagy egészen finom fátylak töltenék ki a Rozsda-kompozíciókat. A kavargó, szétfoszló vagy ismét összesűrűsödő motívumok, részecskék legtöbbször mozgásukkal hatnak, nincsenek pontos körvonalak, nincs kezdet és vég." - írta. [5]

Más elemzések is azt emelik ki, hogy ebben a korszakában Rozsda festészetét a szinte pszichedelikussá váló motívumburjánzás jellemzi.[9] Mintha új univerzumok születését látnánk, vagy nagyon is ősiek tárulnának fel: Tejút (1945), Repülés (1946), A nagyanyám lornyonja (1947).

Ezekre a látomásokra célozhatott Hamvas Béla, aki azt hangsúlyozta: "Rozsda Endre élő és fiatal szürrealista festőink között az, akiben ez a művészeti irány a legteljesebben bontakozik ki. (...) Műveiben eddig két forró pont jelentkezett: az egyik az erotikus álomfantázia, a másik ezzel egészen szorosan összefügg és körülbelül csak világtörténeti hasonlattal fejezhető ki. A leghelyesebb lenne azt mondani, hogy sajátos kaland-lovag-trubadúr-világ ez, elképzelhetetlen változatossággal és eseménybőséggel."[10]

A tiltás évei (1949-1956)[szerkesztés]

Rajzoló Rozsda.jpg

A kommunista hatalom kiépülése után az nonfiguratív és a szürrealista művészet tiltólistára került. Az Európai Iskola kénytelen volt befejezni a tevékenységét.

Erre az időszakra Rozsda így emlékezett: "A kommunista rezsim bevezetésével a dolgok nagyon gyorsan haladtak. 1948-ban egész egyszerűen fel kellett oszlatni a csoportot. Az utolsó összejövetelünk a Japán kávéházban volt. Másnap megjelentettünk egy hirdetést az újságokban: Japánban megöltek egy Európait. Ez volt a vég."[4]

Az absztrakt és szürrealista művészek titokban készíthettek ugyan a felfogásuknak megfelelő alkotásokat, de ezek a művek kiállításon nem szerepelhettek. Rozsda Endre kénytelen volt könyvillusztrációkat készíteni. Mivel festeni nem hagyták szabadon, a rajzolásba menekült. A mindig magánál hordott vázlatfüzetiben megörökítette az ötvenes évek világának hétköznapi szereplőit: értelmiségieket, parasztokat, pártembereket - a korszak jellegzetes figuráit. Ezeken az elegáns és érzékeny rajzokon nemcsak a koncertek, a fürdők, a bíróságok, a téeszek, a kórházak világa jelenik meg, de időnként az elnyomó rendszerrel szembeni ellenszenv is. Utóbbira példa az arctalan bíró ábrázolása éppúgy, mint a Sztálint részben kitakaró önarckép gúnyos hangvétele.[11]

Mindeközben Rozsda nem hagyta abba a szürrealista rajzok készítését sem, amelyek a valóságot átértelmező titokzatos, belső világát mutatják meg (Szürrealista mese, 1955). A művészi szabadság korlátozását azonban egyre nehezebben viselte. Egy hónappal a forradalom előtt, 1956. szeptember 13-án közös nyilatkozatot írt alá Anna Margittal, Bálint Endrével, Barta Lajossal, Gadányi Jenővel és Korniss Dezsővel. "Vagyunk néhányan Magyarországon, akik sohasem adtuk fel ama meggyőződésünket, hogy a XX. századi művészetnek jelentős kulturális hivatása van. A legnehezebb körülmények között is folytattuk a munkánkat. (...) Modern művészetnek mi azt nevezzük, aki a XX. századi stílushoz tartozik és ebben a stílusban jelentős műveket alkot. Mindezek alapján követeljük, hogy a Szövetség változtassa meg velünk szemben követett politikáját. (...) Bennünket is megillet az a jog, hogy műveinket megfelelő helyen kiállíthassuk. Követeljük, hogy nézetünket minden fórumon elmondhassuk és így megszűnjék az a helyzet, hogy Magyarországot mesterségesen elszakítják a művészet fejlődésétől."[9]

Ezt követően az aláírók - Jakovits Józseffel kiegészülve - Hetek néven kiállították alkotásaikat az esztergomi Balassi Múzeumban. A tárlatot az állami cenzúra azonnal betiltotta. Nem sokkal később kitört a forradalom.

A szürrealizmus, mint kutatási tér (1957-1967)[szerkesztés]

Galerie Furstenberg.jpg

Az '56-os forradalom leverése után Rozsda Endre Párizsba menekült. A budapesti Francia intézet igazgatója segített neki a festményeit titokban kijuttatni az országból.

Néhány hónapon belül bemutathatta munkáit a szürrealisták egyik legfontosabb kiállítóhelyén, a Furstenberg Galériában. Az 1957-ben megrendezett tárlat előszavát André Breton írta, aki a szövegben így jellemezte Rozsda művészetét: "Halál és szerelem erői mérkőznek itt egymással: a legelszántabb szökevény a feketébe forduló levelek és az elpusztított szárnyak magmájába temetkezik, hogy természet és szellem az áldozatok ama legfénylőbbike által újuljon meg, amely a tavaszt hozza világra."[12]

Bábel tornya (1958-1963)

A kiállítás jelentős elismerést hozott számára, egy kritikus az automatikus, szédítő részletektől vibráló művekben azt ünnepelte, hogy rajtuk keresztül a szürrealizmus ismét a legélesebb, legintenzívebb oldalát mutatja be.[13] 1960-ban meghívást kapott az Antagonizmus elnevezésű csoportos kiállításra, melynek katalógusához Herbert Read írta a bevezetőt.

Rozsda ebben az időszakban ismerte meg Arturo Schwarz művészettörténészt, a szürrealizmus talán legtekintélyesebb gyűjtőjét, aki így emlékezett vissza a találkozásra: "André Breton javasolta nekem, hogy menjek el és nézzem meg ezt a fiatal magyart, aki egy csodálatos világ kulcsát birtokolja. Pontosan emlékszem a szavaira, mivel André számára a csodálatos fogalma sajátos jelentéssel bírt.”[14]

Ennek a kapcsolatnak köszönhetően Rozsda egyik alkotása (Ablakok) is szerepelt a milánói Galleria Schwarz szervezésében, André Breton által 1961-ben megrendezett nemzetközi szürrealista kiállításon.

Egy interjúban arról beszélt, hogy a szürrealizmus számára elsősorban "kutatási teret" és szellemi ösztönzést jelentett. A Furstenberg Galériában bemutatott második kiállítása (1963) ennek a felfedező munkának az eredményeit mutatta be, de ezután a festészete ismét átalakult, és a lírai absztrakció irányába fejlődött tovább. A változás miatt megkérdezte Bretont, hogy még szürrealistának tekinthető-e, amit csinál. "Mivel a létről vallott felfogásom az, ezért szükségképpen szürrealista vagyok" - idézte fel a választ.[4]

A következő években a motívumok pszichedelikus örvénylése fokozatosan alakult át architektonikus struktúrákká a festményein. Ezek a struktúrák nem geometrikusak vagy szabályosak, de mégis egyfajta rendezettség irányába mutatnak. Rozsda célja az lehetett, hogy a szilánkjaira hullott világot egy olyan komplex - a színek és a formák feszültségére vagy harmóniájára épülő - rendszerben teremtse újjá, amelyben már nem érvényesülnek a megszokott három dimenziós tér törvényszerűségei. Például: Teljes súllyal az álomban (1960), Bábel tornya (1958-1963), Saphirogramme (1969).

A szürrealizmuson túl (1968-1999)[szerkesztés]

Írásai szerint Rozsda Endrét az idő ábrázolásának és festészeti eszközökkel való megragadása foglalkoztatta a leginkább. Az az idő, ami a szubjektív tudat számára átélhető és bejárható.

"Rozsda számára azonban a szubjektivitás többet jelentett az érzelmek ábrázolásánál, ő valahogy magát a tudatot akarta festői úton megragadni, azt a folyamatot, melynek során az ember létrehozza saját világát. Ennek megfelelően Rozsda festészetének másik vezérlő elve a közismert perspektivikus tér helyett az idő megfestése lett: az eltűnt idő és az elképzelhetetlen idő ábrázolása. Ebbe az irányba, a szürreális tér és idő irányába mutat Rozsda festői „technikája” is, a képek nonfiguratív struktúrája és készítés közbeni forgatása, amely egyrészt felszámolja a valós tér illúzióját, másrészt rejtélyes módon (több darabban és részletekben) meg is őrzi azt." - fejtette ki Hornyik Sándor, művészettörténész.[15]

A hetvenes évektől kezdve a festményei még részletgazdagabbá váltak. A fényképezéssel kapcsolatos első gyerekkori élményeit felidézve árulta el a következőket: "15-16 éves koromtól én hívtam elő és nagyítottam a képeimet. Lassanként kettős vonzerőt kezdtem érezni: rohanva fényképeztem, hogy elő tudjam hívni. Észrevettem, hogy a fényképezőgép közellátó, hogy a részletekben sokkal alkalmasabb arra, hogy igazán szép képet adjon, legalábbis számomra. Úgy gondolom, ez az alapja a festészetemnek. Ott van, megmaradt az az akarat, hogy részleteket állítsak elő."[4]

Fotóművészete[szerkesztés]

Rozsda Endre a festészeten és grafikán kívül a fotográfiában is maradandót alkotott. Első fennmaradt fotóinak egyike egy tizennégy évesen készített önarckép, mely fotóművészetét és későbbi festészeti látásmódját is előrevetíti. Ezen az 1927-ben készült, meglepően összetett kompozíciójú fotón a tér mélysége eltűnik, az egyes részletek egy síkban látszanak, köztük a fiatal Rozsda arcképe, amit tükröződés segítségével tudott megörökíteni.

Festészetével ellentétben, fotográfiájában nincsenek éles váltások: egész életében ugyanaz inspirálta: a részletek megfigyelésével és különböző képi elemek egymásra építésével kísérletezett, új képeket alkotva ezzel.

Ennek megvalósításaként sokat fotózott tükröződéseket, kirakatot, ablakot. Előszeretettel exponált egy képkockára többször, sok esetben a fényképezőgép 90, 180 fokos elforgatásával. Különösen érdekesek azok a fotói, amelyekben az egymásra exponált képek közül az egyik valamelyik festményéről, a másik pedig a műterme körüli fákról és házakról készült. Ezek a "látomás a látomásban" jellegű fotók mintha megpróbálnák elkapni a természeti és a festészeti valóság közti átlényegülés pillanatát.

Fiatalabb korában sok szocio fotót készített, később elsősorban az olyan hétköznapi tárgyak érdekelték, mint a hervadó virágok, amiket nem szokványos megvilágításokkal vagy egymásra fényképezéssel értelmezett át. Egyik legtöbbet fényképezett témája azonban önmaga volt, egész életművét végigkísérik az önarcképek, melyeken gyakran megsokszorozva ábrázolta magát.

Végrendeletében számos fényképét, negatívját, diapozitívjét a Magyar Fotográfiai Múzeumra hagyta.

Fontosabb kiállításai[szerkesztés]

Egyéni

2017 - Megtalált idő, Orangerie du Sénat, Luxemburg-kert, Párizs

2017 - Beavatás, Franciaország nagykövetsége és Várfok Galéria, Budapest

2013 - Rozsda centenárium, Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

2006 - Emléknyomok, az '56-os forradalom ötvenedik évfordulója, Közép-európai Egyetem, Budapest

2004 - Egy fényképező festő, Mai Manó Ház, Budapest

2004 - Ünneplő tekintet, Palazzo Falconieri, Róma

2003 - A festő útja, New York-i Egyetem, New York

2001 - Grafikai retrospektív kiállítás, Szépművészeti Múzeum, Budapest

1999 - Szerelmes ember, Várfok Galéria, Budapest

1998 - Festészeti retrospektív kiállítás, Műcsarnok, Budapest

1997, 1993, 1987, 1985, 1984 - Rozsda, Bateau-Lavoir, Párizs

1991 - Galerie Maguy-Marraine, Lyon

1982 - Galerie Jacqueline Schotland, Bázel

1981 - Galerie Jansen, Párizs

1977 - The Vincent Mann Gallery, New Orleans, USA

1977 - Gallery 8, Claremont, USA

1970 - Hôtel Amigo, Brüsszel

1966 - International Gallery, Cleveland, USA

1957 - Galerie Furstenberg, Párizs

1963 - Galerie Furstenberg, Párizs

1946-1948 - Az Európai Iskola kiállításai

1943 - Alkotás Művészház, Budapest

1936 - Tamás Galéria, Budapest

Csoportos

2017 - Orient Express, Galerie Hervé Courtaigne, Párizs

2014 - Dada és szürrealizmus, Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

2013 - Magyar festők a háború utáni Párizsban, Galerie Le Minotaure, Párizs

2010 - A Bateau-Lavoir művészei, Galerie La Hune Brenner, Párizs

2008 - Újrakezdés a nulláról. 1945-1949, Musée des Beaux-Arts, Lyon

2004 - Én! Önarcképek a 20. században, Musée du Luxembourg, Párizs

1991 - André Breton, Pompidou központ, Párizs

1990 - A szürrealisták, Schirn Kunsthalle, Frankfurt

1989 - A szürrealisták, Palazzo Reale, Milánó

1972 - A szürrealizmus 1922-1942, Haus der Kunst, München / Musée des Arts décoratifs, Párizs

1971 - A szürrealizmus szelleme, Galerie Baukunst, Köln

1967 - Zero-point II, Galerie de la Roue, Párizs

1965 - Galerie Furstenberg, Párizs

1964 - Galerie Charpentier, Párizs

1963 - Galerie Raymond Creuze, Párizs

1961 - Nemzetközi szürrealista kiállítás, Galerie Schwartz, ​Milánó

1960 - Antagonizmusok, Musée des arts Décoratifs, Párizs

1959 - Comparaisons, Musée d’Art Moderne, Párizs

1959 - Jüngere Maler der Gegenwart, Künstlerhaus, Bécs

1958 - Miroirs de Papier, Galerie La Main Gauche, Párizs

1957 - Salon comparaison, Musée d’Art Moderne, Párizs

1957 - Artistas Europeos Contemporaneos, Muséo Sivori, Buenos Aires

1956 - A Hetek kiállítása, Balassi Múzeum, Esztergom,

Művei az alábbi közgyűjteményekben találhatók meg[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. data.bnf.fr. (Hozzáférés: 2015. október 10.)
 2. Endre Rozsda: Gondolatok. In: Rozsda Endre, Műcsarnok, Budapest, 1998
 3. Est - Rozsda.jpg
 4. ^ a b c d e f Beszélgetés Rozsda Endrével. In: Rozsda Endre, Műcsarnok, Budapest, 1998
 5. ^ a b c Passuth Krisztina: Rozsda Endre: a művész életútja 1957-ig. In: Rozsda Endre, Műcsarnok, Budapest, 1998
 6. Esterházy Péter: A szerelmes ember, in: A szabadság nehéz mámora, Magvető, Budapest, 2003
 7. Pesti Napló, 1936. április 26. Szerző: "io"
 8. Françoise Gilot: Festőknek alkotó festő, in: Rozsda 100, Várfok Galéria, Budapest, 2013
 9. ^ a b György Péter-Pataki Gábor: Az Európai Iskola, Corvina, 1990
 10. Plaisir des yeux. In: Hamvas Béla - Kemény Katalin: Forradalom a művészetben, Pannónia Könyvek, Pécs, 1989.
 11. Ezekből a rajzokból mutatott be válogatást a Centrális Galéria az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján.
 12. André Breton: Endre Rozsda. In: Le Surréalisme et la Peinture', Gallimard, Paris, 1965
 13. Kopeczky Róna - Kálmán Borbála: Rozsda és kora, in: Az idő ölelésében, Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 2013
 14. Arturo Schwarz: Emlékezés Rozsda Endrére, in: Rozsda 100, Várfok Galéria, Budapest, 2013
 15. Hornyik Sándor: Égi és földi szerelem, Rozsda Endre és az 1940-es évek szürrealizmusa. In: Rozsda 100, Várfok Galéria, Budapest, 2013

Források[szerkesztés]