Rosenrot (kislemez)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rammstein
Rosenrot
kislemez a(z) Rosenrot albumról
Megjelent 2005. december 16.
Formátum CD
Felvételek Teldex Stúdió, Berlin, Németország, 2005
Stílus Tanz-Metall
Nyelv német
Hossz 3:54
Kiadó Motor
Szerző Rammstein
Producer Jacob Hellner és a Rammstein
Rammstein-kronológia
Benzin
(2005)
Rosenrot
(2005)
Mann gegen Mann
(2006)

A Rosenrot (magyarul Rózsa-vörös) a második kislemez a német metál banda, a Rammstein Rosenrot című stúdióalbumáról. A „Rosenrot” szám nagy várakozást keltett a rajongók körében, mivel eredetileg ez lett volna az együttes első kislemeze a negyedik stúdióalbumról (Reise, Reise). A szám végül még a lemezre sem került föl, helyhiány miatt. A dalszövegben utalások vannak Goethe egy versére, és a Grimm testvérek egy meséjére is. A kislemez Németországban 2005. december 16-án került a boltokba, Magyarországon pedig három nappal később.

Videó[szerkesztés]

A videóban a tagok láthatóak, amint szerzetesekként egy faluba látogatnak. A történet arról szól, hogy az énekes Till Lindemann beleszeret egy helyi lányba, akit egy ünnepségen ismer meg. Emiatt teljesen elhanyagolja kötelező teendőit. A lány kérésére később megöli annak szüleit, majd mikor kijön a házból, a lányra mosolyog. Ő visszamosolyog, és elkezd sikítani. Erre a lány mögül, a sötétből előtűnnek a helyiek, köztük a szerzetesek, és elhurcolják Tillt. A történet végén máglyán elégetik a gyilkost. A máglya körül vannak Till társai is, és a lány is, és égő fadarabokat dobnak a máglyára. Közben látható, amint a lány egy másik férfi (Christian Florenz) vállára hajol.
A videó híven tükrözi a vers tartalmát is. Egy fiút megkér a szerelme, hogy hozzon le neki egy rózsát egy hegyről. A fiú elindul, de lezuhan egy szikláról és szörnyethal.

A klipet 2005 novemberében forgatták a Kárpátokban: Fundátán, Brassó megyében. A rendező ismét Zoran Bihac volt, ő rendezte az együttes Links 2 3 4, és Mein Teil klipjét is.
A benne szereplő lány (Catalina Lavric) egy román modell, és mindössze 14 éves volt a videó készültekor.

Számok[szerkesztés]

  1. Rosenrot (3:54)
  2. Rosenrot The Tweaker Remix by Chris Vrenna) (4:34)
  3. Rosenrot (Northern Lite Remix by Northern Lite) (4:45)
  4. Rosenrot (3AM At Cosy Remix by Jagz Kooner) (4:50)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

https://web.archive.org/web/20071021035015/http://www.rammstein.com/rosenrot_single/