Ronkay Ferenc (gépészmérnök, 1912–1979)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ronkay Ferenc
Született1912. március 26.
Selmecbánya
Elhunyt1979. május 6. (67 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásagépészmérnök
IskoláiMagyar királyi József nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (–1935)
SablonWikidataSegítség

Ronkay Ferenc (Selmecbánya, Hont vármegye, 1912. március 26.Budapest, 1979. május 6.) magyar gépészmérnök.

Élete[szerkesztés]

Selmecbányán született 1912. március 26-án. Középiskolái után a budapesti műegyetemen tanult tovább, ahol 1935-ben gépészmérnöki diplomát szerzett. Diplomázását követően a budapesti Elektromos Műveknél helyezkedett el, ahol a villamosenergia-termelés és -elosztás minden lényeges fázisában tevékenykedett.

Részt vett a Mátravidéki Erőmű létesítésében; kutatómunkát végzett a Villamosenergiaipari Kutatóintézet jogelődjeinél – főként a villamosenergia-rendszerek együttműködése témakörében –, majd a Magyar Villamos Művek Tröszt jogelődjénél a teherelosztó üzemviteli szolgálatának vezetőjévé tették meg volt. Javaslatai és az általa irányított hálózati kísérletek tapasztalatai alapján kidolgozott frekvencia- és csereteljesítmény-szabályozási rendszerrel valósult meg négy közép-európai állam – Lengyelország, NDK, Csehszlovákia és Magyarország – villamosenergia-rendszereinek párhuzamos üzeme, ami a KGST energiarendszerének magja lett.

Szintén az ő kezdeményezésére dolgozták ki és vették alkalmazásba azt a módszert – és a hozzá szükséges automatikát –, amely először tett lehetővé a napi gyakorlatban aszinkron energiarendszerek közötti átkapcsolásokat. Munkája mellett 20 éven át tanított a Műegyetemen, előadásainak anyagából pedig nagyjából ugyanennyi jegyzetet adtak ki, de több könyvet és számos cikket is írt. A villamosipari szakterület szakmai szervezetei közül is többnek volt a tagja.

Fő művei[szerkesztés]

  • Országos transzformátor-állomások és erőművek tervezése. Budapest, 1953.;
  • Kooperációs rendszerek szabályozása. Budapest, 1965.;
  • Erőművek villamosberendezése. Budapest, 1970.

Róla szóló írások[szerkesztés]

  • Ronkay Ferenc. Villamosság, 1979. 8. szám;
  • In memoriam Ronkay Ferenc. Elektrotechnika, 1979. 12. szám;
  • Emlékkönyv. ELTE Erőmű Szakosztály, Budapest, 1987.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]