Rulrul

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Rollulus szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Rulrul
A hím
A hím
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Tyúkalakúak (Galliformes)
Család: Fácánfélék (Phasianidae)
Alcsalád: Rulrulformák (Rollulinae)
Nem: Rollulus
Bonnaterre, 1791
Faj: R. rouloul
Tudományos név
Rollulus rouloul
Scopoli, 1786
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rulrul témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rulrul témájú médiaállományokat és Rulrul témájú kategóriát.

A rulrul (Rollulus rouloul) a madarak osztályának tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe, ezen belül a fácánfélék (Phasianidae) családjába és a Rollulus nem egyetlen faja.

A fácánféléken belül a fogoly- és fürjfélék az egyik legszebb, legszínesebb képviselője.

Rendszerezés[szerkesztés]

Besorolása vitatott, egyes rendszerezők a fogolyformák (Perdicinae) alcsaládjába sorolják.

Előfordulása[szerkesztés]

Mianmar déli részén, Thaiföld déli részén, Malajzia, Szumátra és Borneó szigetén fordul elő. Élőhelyeként főként a nyíltabb tisztásokat kedveli.

Kedvelt díszmadár faj. Megpróbálták betelepíteni az őshazájához éghajlatilag igen közel álló Hawaii szigetekre, de nem sikerült.

Megjelenése[szerkesztés]

Hossza 27 centiméter, de lehajtott farka és behúzott feje miatt kisebbnek látszik. A hím színezete fémes fényű kék, szárnya fémes fényű vöröses. Jellegzetessége a vörös színű, aránylag nagy bóbitája és a szeme körüli csupasz, vörös folt. A tojó sötétzöld színű, nagy barna szárnyfoltja van. Bóbitája lényegesen kisebb, mint a hímé és ugyanolyan zöld, mint a teste. Mindkét nem lába élénk vörös, csőrük fekete.

Életmódja[szerkesztés]

Nem túl jó repülő, elsősorban a talajszinten mozog. Legtöbbször kisebb, 7-15 egyedet számláló csapatokban fordul elő. Szívesen kapargat a talajban rovarok, férgek után, de a gyümölcsöket sem veti meg. Gyakran megfigyelhető, ahogy disznóféléket követ, és felszedegeti az általuk feldarabolva otthagyott gyümölcsöket, amelyeket egészben nem tudna megenni.

Szaporodása[szerkesztés]

Fészke csupán a talajba kapart kis mélyedés, melyet a tojó készít. 5-6 tojást rak, melyeken 18 napig kotlik. A kakas a fiókák gondozásában nem vesz részt, viszont a tojó gondosan vezeti fiókáit, este a fészekmélyedéshez vezeti őket és apró ágakkal gondosan betakarja őket. A fiókák gyorsan fejlődnek, 10 napos korukra már képesek a magasabb ágakra felgallyazni éjszakára. A kakasokon már egy hónapos korukban megkezdődik a díszes tollbóbita kifejlődése.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]