Robert Wallace

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robert Wallace
Született1932. január 10.
Amerikai Egyesült Államok
Elhunyt1999. április 9. (67 évesen)
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozásaköltő
IskoláiHarvard Egyetem
KitüntetéseiFulbright Program
SablonWikidataSegítség

Robert Wallace (Springfield, Greene megye (Missouri), 1932. január 10.Cleveland, Ohio, 1999. április 9.) amerikai költő.

Élete[szerkesztés]

1953-ban végzett a Harvard Főiskola angol szakán, summa cum laude minősítéssel. Itt ismerkedett meg John Updike íróval, akivel életre szóló barátságot kötött. Feleségül vette Emily Mitchel Wallace-t, az ismert William Carlos Williams kutatót, aki szintén Springfieldből származott. Első önálló kötete 1957-ben jelent meg, a Scribner kiadó Poets of Today sorozatának negyedik köteteként, This Various World and Other Poems címen.[1] Tanítani kezdett a Bryn Mawr főiskolán, ezután a Sweet Briar főiskolára ment, ahol találkozott másik, szintén életre szóló barátjával, Lauren Oliverrel. Innen a Vassar főiskolára ment tovább, itt kötött házasságot második feleségével, Jan Wallace-vel.

1965-ben a Western Reserve University tanára volt. Második kötete, a Views from the Ferris Wheel 1965-ben jelent meg, ezt követte az Ungainly Things 1968-ban. 1970-ben házasságot kötött harmadik feleségével, Sharon Lilleviggel. 1979-ben publikálta a Swimmer in the Rain című kötetet,[2] ezt követte a Girlfriends and Wives 1984-ben,[3] valamint a The Common Summer: New and Collected Poems 1989-ben. [4] 1982-ben jelentette meg a Writing Poems című, mindmáig használt verselméleti munkáját. 1982-ben vette el negyedik feleségét, Christina Seidler Wallace-t, akivel 1999-ig, haláláig együtt élt. Wallace költészetének leggyakoribb témái a művészet, a természet és az emberi kapcsolatok.

Wallace 1974-ben alapította meg a Bits Press nevű kiadót, amely rövid, legfeljebb 12 soros alkotásokat jelentetett meg leporelló-formátumban, e kiadványokat ingyenesen terjesztették az írók, könyvgyűjtők, érdeklődők számára. Mary Oliver, John Updike, Peter Klappert, Peter Meinke és mások munkái jelentek meg itt. A kiadó két hagyományos, kötött munkát is kiadott, Thomas Ernest Hulme összes költői munkáját és John Updike Ralph Waldo Emersonról írt művét. A projektet 1989-ben feladták.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Robert Wallace (poet) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.