Robert Recorde

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robert Recorde
Robert Recorde (uncropped).jpg
Született 1512
Tenby
Elhunyt 1558 (46 évesen)[1]
London Borough of Southwark
Állampolgársága walesi
Foglalkozása
Iskolái
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Robert Recorde témájú médiaállományokat.

Robert Recorde (1510 k. – 1558) walesi matematikus és fizikus. 1557-ben ő használta először az egyenlőségjelet (=) és a + és - jeleket.

Az egyenlőségi reláció jelöléséül választott két vonalat azzal indokolta, hogy „kettőnél több dolog nem lehet egyenlő” (értsd: ez egy kétváltozós reláció).[2]

Egy tiszteletreméltó családból származott, a walesi Tenbyből. 1525 körül felvették az oxfordi egyetemre. Később meg is választották az All Souls College tagjává. Ezt követően a cambridge-i egyetemre ment, ahol sikeresen diplomát szerzett 1545-ben. Visszatért Oxfordba, ahol matematikát tanított. Valószínűleg ezt követően Londonba költözött, ahol VI. Eduárd és I. Katolikus Mária orvosaként is működött.[3] A Királyi Pénzverdében is dolgozott, mint számvevő. Egy politikai ellensége beperelte becsületsértésért, ezért be is börtönözték, és 1558-ban a King's Bench börtönben halt meg.

Publikált néhány matematikai témájú művet, ezek többségét dialógus formájában írta, mely a mester és a tanítványa között zajlik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Short History of Astronomy
  2. Filep: A tudományok királynője, 139. o.
  3. John Gribbin: A tudomány története 1543-tól napjainkig (Akkord Kiadó, Budapest, 2004 - ISBN 963-9429-56-2)