Rob Hall

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rob Hall
Született1961. január 14.[1]
Christchurch
Elhunyt1996. május 11. (35 évesen)
Csomolungma
Állampolgárságaúj-zélandi
Gyermekeiegy gyermek
Foglalkozásahegymászó
KitüntetéseiMember of the Order of the British Empire (1994. június 11.)[2]
Halál okakihűlés
SablonWikidataSegítség

Rob Hall (Új-Zéland, 1961. január 14.Mount Everest, Hillary lépcső, 1996. május 11.) új-zélandi hegymászó.

A szörnyű tragédiával végződött 1996-os májusi Mount Everest expedicíó egyik áldozata. Cége az 1992-ben létrehozott Adventure Consultants vállalta, hogy csoportosan szervezett keretek között vendég hegymászókat juttat fel a világ legmagasabb és legnehezebb csúcsaira. Felesége Jan Arnold, aki maga is hegymászó volt. Jan a tragédia után 2 hónappal hozta világra első Sarah nevű gyermeküket.

Adventure Consultants[szerkesztés]

Hall 1992-ben azért hozta létre a céget, hogy kevésbé tapasztalt, vagy éppen teljesen tapasztalatlan hegymászókat juttasson fel a Föld hegyeire. Az első két évben sikeres expedíciókat bonyolított le a Mount Everesten. De ezek után nem sikerült ügyfeleket feljuttatni a csúcsra ami nem tett jót a cég hírnevének, hiába volt Rob Hall a cég feje, aki már bizonyított hegymászókörökben. Ráadásul Rob borsos árat kért egy expedícióért, 65.000 dollár volt az 1996-os Mount Everest expedíció díja, amely jóval magasabb volt a többi hasonló tevékenységű cégnél. Ezért is volt rajta hatalmas nyomás amikor 1996-ban az Everest tetején kellett meghoznia nehéz döntéseket, mert nem telhetett el újabb egy év sikeres csúcshódítás nélkül. A hegymászó társadalom nem nézte jó szemmel a fizetett hegymászó utakat. Azt gondolták, hogy csak az menjen el egy magas csúcs meghódítására akinek kellő tapasztalata van. Ezzel pont szembe mentek ezek a cégek akik pénzért cserébe szinte bárkit felvittek, megpróbáltak felvinni. Az Adventure Consultants a mai napig továbbra is nyújtja szolgáltatásait, kibővített utakkal. Az Everesti tragédia után megnyitották első hegymászó iskolájukat Új-Zélandon.

7 földrész 7 csúcs[szerkesztés]

A 7 földrész 7 csúcs egy kihívás amely azt jelenti, hogy a hegymászó a Föld mind a hét kontinensének legmagasabb hegycsúcsát megmássza. Hall Gary Ball-al együtt hír értéke miatt akarták teljesíteni a kihívást "7 földrész 7 csúcs 7 hónap" expedíció név alatt. Az expedíciót végül 1992. december 12-én sikeresen teljesítették amely végleg tudatosította a többi hegymászót abban, hogy helye van a legjobbak között.

Legmagasabb pontok a földön, kontinensek szerint csökkenő sorrendben.

A Föld legmagasabb hegyeinek grafikonja.

Halálának körülményei[szerkesztés]

1996-os Everest-expedíciója tragédiába torkollott azon a májusi délutánon. Kivételesen jó hegymászó és vezető volt, de többször hallgatott a szívére mint az eszére és ez 8000 méter felett a halálzónában nagyon súlyos vétség. Hall az elmondások alapján valamikor 14:10 körül jutott fel május 10-én a csúcsra. Itt már kimerült és fáradt volt, az időjárás viszont még elviselhetőnek tűnt: kb. -20° és viszonylagos szélcsend, ami az Everest tetején meglehetősen ritka. Mialatt a többi ügyfél, valamint a serpák és más túravezetők sorban felértek a tetőre, majd visszafordultak onnan, Hall mindvégig fenn tartózkodott. Amikor Dzsangbu serpa is visszaindult, aki Scott Fischer vezető serpája, szirdarja volt, már csak Hall tartózkodott ott. A következő pillanatban felbukkant Doug Hansen, akit már segítenie kellett az utolsó métereken. Pár perccel később aznapi utolsókként ők is elhagyták a csúcsot. 16:53-kor a Hillary-lépcső tetejéről Hall rádión kért segítséget, mert Hansennel együtt kifogytak az oxigénből. Ekkor vihar támadt, és a két hegymászó egy rögzített kötélnél ragadt 8800 méteren. Később ugyan sikerült lejjebb ereszkedniük, de a rádióforgalmazás tanúsága szerint Hansennek kevéssel a Déli-csúcs és a sziklakiszögellés között nyoma veszett, Hallt pedig egy párkányon annyira elhagyta az ereje, hogy csapdába esett, majd megkezdődött lassú kihűlése. Még hosszú órákig rádiókapcsolatban maradt az alaptáborral, ahonnan kétségbeesett mentőexpedíciót is szerveztek megmentésére, de mindhiába. Miután egyszer műholdas kapcsolattal az alaptábori rádión át beszélt a feleségével is, május 11-én a kora esti óráktól nem válaszolt a hívásokra. Halálát hypotermia okozta. Megfagyott holtteste mind a mai napig a mászóút közelében fekszik.

Sikerei[szerkesztés]

1990-től a haláláig bekövetkezett fontosabb hegyek amelyet meghódított.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. május 11.)
  2. The London Gazette 53697 (brit angol nyelven), 1994. június 11.