Ringier

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ringier Holding AG
Ringier Logo.svg
Jelmondat we inform, we entertain, we connect
Típus
Alapítva 1833
Székhely  Svájc, Zofingen
Vezetők Mark Walder vezérigazgató,
Michael Ringier, az igazgatóság elnöke
Iparág média
Forma Limited
Termékek újságok, magazinok, folyóiratok, könyvek, internetes portálok, nyomdai tevékenységek
Árbevétel 988 million svájci frank (2014)
Profit 21,4 million svájci frank (2014)
Alkalmazottak száma 6500 fő (2015)
Leányvállalatai RingierAxelSpringer Magyarország kft.

A Ringier Holding AG weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ringier Holding AG témájú médiaállományokat.

A Ringier Kiadó múltja 1833-ra nyúlik vissza: Johann Rudolph Ringier ekkor alapította meg nyomdáját a svájci Zofingen falujában. A kiadó először a svájci német ajkú lakosságra építve adott ki újságokat, majd a francia nyelvű l'Illustré elindítását követően a nem német anyanyelvű területeken is tért hódított.

1959-ben, az akkori tulajdonos, Paul August Ringier gondozásában jelent meg a Blick, az első svájci bulvárlap, mely egyben a magyarországi Blikk mintájának tekinthető. A Blick megjelenése nagy port kavart, az akkori újságoktól merőben eltérő stílusa miatt fáklyás tüntetést is szerveztek a lap ellen, melynek sikere ennek ellenére hatalmas volt.

A cég a jelenlegi tulajdonos, Michael Ringier elnöksége alatt, az 1990-es évek elején lépett be több kelet-európai országba, köztük Csehországba, Romániába, Szlovákiába, és Magyarországra. 2011-ben a Ringier Csoport 11 országban működött, portfóliójában körülbelül 100 újság szerepelt, és több mint 6000 dolgozót foglalkoztatott. 2010-ben (hivatalosan 2010. július 1.) a Ringier stratégiai szerződést kötött a német tulajdonú Axel Springer AG-val, melynek eredményeképp létrejött a RingierAxelSpringer Media AG, amely magába olvasztotta a két anyavállalat kelet-európai érdekeltségeit. A megállapodás a magyar érdekeltségeket is érintette, de a Versenyhivatali eljárás elhúzódott, melynek következtében 2011 tavaszán a két érintett vállalat (Ringier Kiadó; Axel Springer Magyarország) visszavonta az elutasító határozat (túlzott médiaerőfölvényre hivatkozva a Médiatanács nem engedélyezte az egyesülést) előtt a kérvényt, melynek következményeképp a két vállalat Magyarországon a továbbiakban is függetlenül működött. 2013 második felében tulajdonosi kezdeményezésre újraindultak az összeolvadásról szóló egyeztetések, de már egy másfajta felállásban: A magyar Ringier egyesül az Axel-Springer hazai érdekeltségeivel olymódon, hogy közben eladja valamennyi érdekeltségét - a Blikk csoportot kivéve - egy harmadik félnek; és a AS is értékesíti ugyanezen szereplőnek a megyei lapokat és néhány magazint.

Magyarországi termékek[szerkesztés]

2015-ben (RingierAxelSpringeren belül)

Napilapok[szerkesztés]

Blikk

Heti- és havilapok[szerkesztés]

Vasárnapi Blikk, Blikk Nők, Blikk Nők Otthon & Kert, Blikk Nők Konyha

----------------------- 2011-ben:

Napilapok[szerkesztés]

Blikk, Nemzeti Sport, Népszabadság.

Heti- és havilapok[szerkesztés]

Vasárnapi Blikk, Blikk TV Magazin, hot!, hot! Extrák, Képes Sport, NSM, Képes Sport Fans, Sport & Style, Blikk Nők, Blikk Nők Extra, Blikk Nők Otthon & Kert, Blikk Nők Konyha, Blikk Nők Egészség, Tina Konyha, Blikk Nők 100 recept – Válogatott finomságok, ÍNYENC, BRAVO, Bravo Girl, IM, BRAVO Extrák, Buci Maci.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ringier témájú médiaállományokat.