Richard Morgan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Richard Morgan
Richard Morgan 2008-ban Zágrábban
Richard Morgan 2008-ban Zágrábban
Élete
Született 1965. (53 éves)
 Anglia
Házastársa Bessie Smith
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) regény
Irodalmi irányzat sci-fi (leginkább poszt-cyberpunk), fantasy
Első műve Valós halál
Kiadói Agave Könyvek
Kitüntetései
  • Philip K. Dick Award (Altered Carbon, 2003)
  • John W. Campbell Memorial Award for Best Science Fiction Novel (Market Forces, 2005)
  • Arthur C. Clarke-díj (Black Man, 2008)
Irodalmi díjai Philip K. Dick-díj, John W. Campbell Memorial-díj, Arthur C. Clarke-díj
Richard Morgan weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Richard Morgan témájú médiaállományokat.

Richard Morgan (1965. –) angol sci-fi-író. Cambridge-ben végzett történelem szakon, majd sokáig angol tanárként dolgozott. Mielőtt csak az írásnak szentelte volna az idejét, élt Londonban, Isztambulban, Madridban és Glasgow-ban is.

Írói karrierje, regényei[szerkesztés]

A Takeshi Kovacs-trilógia[szerkesztés]

Morgan élete első regényét 2002-ben írta Valós Halál (Altered Carbon) címmel. A cyberpunkba oltott, noir hangulatú akció-krimi hamar közönségsiker lett, a Philip K. Dick-díjat is elnyerte. Hamarosan a filmjogok is elkeltek, Joel Silver (többek közt a Mátrix, a Die Hard és a Halálos fegyver sorozatok producere) egymillió dollárt fizetett érte. Ezt követően Morgan főállású írónak állt.

Egy évvel később, a Törött angyalok (Broken Angels) (2003) című regényével megírta a folytatást, majd 2005-ben megjelent a Dühöngő fúriák (Woken Furies), és ezzel a sorozat trilógiává bővült.

A történetek központi szereplője, Takeshi Kovacs egy elit harci egység volt katonája, aki az első könyvben egy titokzatos ügy miatt nyomoz a 25. századi Földön, ahol a tudattárolás és a személyiségről készült biztonsági másolatok miatt a gazdagok szinte örökké élhetnek, és az emberek többsége nincs kitéve az igazi halál veszélyének. A második regényben Kovacs ismét mint katona bizonyít, majd az utolsó regényben visszatér szülővilágára.

Morgan Kovacs nevét egy párizsi levelezőtársától vette, akinek apja 1956-ban emigrált. A figurához, és a harmadik regényben részletesen bemutatott Harlan Világának - Kovacs hazájának - a hátteréhez felhasználta a japán, a magyar és a kelet-európai kultúrkör alkotóelemeit.

Market Forces[szerkesztés]

  • Market Forces (2004)

2004-ben Morgan egy, a Kovacs-trilógiától független regényt írt Market Forces címen. Míg az előző regényei egy posztcyberpunk világban játszódnak, addig ennek a könyvnek a története a közeljövő vállalati konspirációival átszőtt, pusztuló világába kalauzolja el az olvasót. Ebben a világban a társadalom és maga a fejlett nyugati világ is önnön dugájába dőlt, és a Harmadik Világot szipolyozza ki az létszükséges profit megszerzése érdekében. És mindezt Morgan furcsán ötvözi a Mad Max-szerű autóspárbajokkal...
A regényt Arthur C. Clarke-díjra jelölték, és megkapta a John W. Campbell emlékdíjat.

További művei[szerkesztés]

  • Black Man (USA: Thirteen) (2007)
  • The Steel Remains (2008)
  • The Cold Commands (2010)

Egyéb[szerkesztés]

Morgan írói munkássága mellett két képregényt is írt a Marvel Comics Black Widow-sorozatába, melynek hősnője egy orosz kémnő. A Syndicate cyberpunk videojáték sorozat 2012-ben megjelent egyszerűen Syndicate címet viselő részének is ő írta a történetét.

Források[szerkesztés]