Richard Jordan Gatling

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Richard Jordan Gatling
Richard Jordan Gatling.jpg
Született Richard Jordan Gatling
1818. szeptember 12.
Hertford megye, Észak-Karolina, Amerikai Egyesült Államok
Elhunyt 1903. február 26. (84 évesen)
New York
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
Iskolái University of Cincinnati
Sírhely Crown Hill Cemetery

Richard Jordan Gatling aláírása
Richard Jordan Gatling aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Richard Jordan Gatling témájú médiaállományokat.

Dr. Richard Jordan Gatling (Hertford megye, Észak-Karolina, 1818. szeptember 12.New York, 1903. február 26.) amerikai feltaláló, a Gatling-géppuska feltalálója, mely a harcászatban az első sikeres géppuska.

Élete[szerkesztés]

Gatling 1818-ban az észak-karolinai Hertford megyében született egy farmer és feltaláló fiaként. Már fiatal korában megmutatkozott feltalálói tehetsége, amikor 1839-ben 21 éves korában megalkotott egy a gőzhajóknál használható hajócsavart, nem tudván, hogy azt előtte egy pár hónappal John Ericsson már szabadalmaztatta.[1][2] Észak-Karolinában kereskedő volt, majd 36 éves korában a Missouri állambeli St. Louisba költözött, ahol búza- és rizsvetőgépek fejlesztésén dolgozott.[3] Himlőbetegsége után kezdett el érdeklődni az orvostudomány iránt, 1850-ben az Ohio Medical College-ban megkapta az orvosi diplomát, habár orvosi hivatását később soha nem gyakorolta.

Találmányai[szerkesztés]

Az Amerikai polgárháború kitörésekor Gatling az indianai Indianapolisban lakott, ahol a fegyverek fejlesztésének szentelte magát. 1861-ben, a háború kezdetekor Dr. Richard Jordan Gatling feltalálta a róla elnevezett Gatling-géppuskát.[1] Egy évvel később megalapította a Gatling Gun Companyt. A fegyvert sikerült már a Polgárháború alatt kifejleszteni, de nem vett részt sok bevetésben, amiben Gatling politikai megítélése is közrejátszott.[4] 1870-ben a szabadalmát a Colt Firearms gyárnak adta el.[5] Gatling a gyára elnöke maradt 1897-ig, amikor az teljesen beleolvadt a Colt Firearms cégbe.

A Gatling-géppuska kézzel hajtható volt, emiatt, amikor megjelent a kétszer gyorsabb Maxim-géppuska, amely kézi meghajtás helyett gázelvezetéses rendszert használt újratöltés céljára, Gatling géppuskáját az amerikai hadsereg 1911-ben elavultnak ítélte. Több évtizeddel utána, a második világháború után a Gatling mechanikus rendszernek elektromos meghajtást fejlesztettek ki, így, a Gatling koncepció alapján jött létre például az M61 Vulcan gépágyú, melyet 1959-ben állítottak rendszerbe, és sok helyre van felszerelve (helikopterek, tankok, terepjárók).

Élete későbbi szakaszában Gatling találmányokat szabadalmazott: toalettet, kerékpárt, hajócsavart, gőzekét (gőzhajtású traktor), egy motoros ekét, és további találmányokat más területeken is. Rossz befektetései miatt Gatling anyagilag nem volt sikeres.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

(angolul) Julia Keller. 2008. Mr Gatling's Terrible Marvel: The Gun That Changed Everything and the Misunderstood Genius Who Invented It. Viking. ISBN 978-0-670-01894-9