Rhynchobatus djiddensis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rhynchobatus djiddensis
A tengerfenéket kutatva keresi táplálékát
A tengerfenéket kutatva keresi táplálékát
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Porcos halak (Chondrichthyes)
Alosztály: Cápák és ráják (Elasmobranchii)
Öregrend: Rájaszerűek (Batoidea)
Rend: Rhinopristiformes
Család: Rhinidae
Nem: Rhynchobatus
J. P. Müller & Henle, 1837
Faj: R. djiddensis
Tudományos név
Rhynchobatus djiddensis
(Forsskål, 1775)
Szinonimák
  • Raja djiddensis Forsskål, 1775
  • Rhinchobatus djiddensis (Forsskål, 1775)
  • Rhinobatus djiddensis (Forsskål, 1775)
  • Rhinobatus maculata Ehrenberg, 1829
  • Rhynchobatis djiddensis (Forsskål, 1775)
  • Rhynchobatus djeddensis (Forsskål, 1775)
  • Rhynchobatus djiddenis (Forsskål, 1775)
  • Rhynchobatus djidensis (Forsskål, 1775)
  • Rhyncobatis djeddensis (Forsskål, 1775)
  • Rhyncobatus djeddensis (Forsskål, 1775)
  • Rhyncobatus djiddensis (Forsskål, 1775)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rhynchobatus djiddensis témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rhynchobatus djiddensis témájú kategóriát.

A Rhynchobatus djiddensis a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának a Rhinopristiformes rendjébe, ezen belül a Rhinidae családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A háti része barnás olajzöld
fehér pontozással
A hasi része fehér
A pofája megnyúlt és lapos

A Rhynchobatus djiddensis főleg az Indiai-óceán nyugati felének a trópusi részein, valamint a Vörös-tengerben fordul elő. Ezt a porcos halat gyakran összetévesztik az Indiai-óceán északi és keleti részein élő rokon fajokkal.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a porcos hal legfeljebb 310 centiméter hosszú; 177 centiméteresen már felnőttnek számít. A testtömege akár 227 kilogramm is lehet. A nemén belül a nagyobb méretű fajokhoz tartozik. A mellúszóinak a tövén nagy fekete foltok láthatók. A szemei között fekete kereszt alakú folt van. Testének háti részét kis, fehér pontokból álló sorok mintázzák. A pofája kihegyesedik. Farokúszójának alsó nyúlványa rövid. Háti része olajzöld, hasi része fehér. A szája kicsi; benne lapos utcakövezetszerű fogak ülnek.

Életmódja[szerkesztés]

Trópusi és tengeri hal, amely a korallzátonyok közelében él 1-75 méteres mélységek között. Olykor a folyótorkolatokba is beúszik. Tápláléka rövidfarkú rákok, languszták, kagylók, kisebb csontos halak és kalmárok. Néha a csalikról is lopkod.

Szaporodása[szerkesztés]

Ál-elevenszülő (ovovivipar) porcos hal. Miután a kis ráják felélték a szikzacskóik „sárgáját”, a szikzacskók az emlősök méhlepényéhez hasonló burokká alakulnak át. Ebben az anyaállat nyálkával, zsírral vagy fehérjével táplálja kicsinyeit. Egy alomban 4 kis rája van. A kis ráják nyáron jönnek a világra; születésükkor körülbelül 43-60 centiméteresek.

Felhasználása[szerkesztés]

A Rhynchobatus djiddensist ipari mértékben halásszák. A nagy pörölycápa (Sphyrna mokarran) mellett ez a Rhinidae-faj a leghalászottabb az Indiai-óceán délnyugati részén, emiatt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) sebezhető fajként tartja számon. Húsa ízletes; az úszóinak az ázsiai halpiacokon nagy a kereslete. A sporthorgászok és a városi akváriumok egyaránt kedvelik.

Források[szerkesztés]

  • Rhynchobatus djiddensis (Forsskål, 1775) FishBase
  • Compagno, L.J.V., 1986. Rhinobatidae. p. 128-131. In M.M. Smith and P.C. Heemstra (eds.) Smiths' sea fishes. Springer-Verlag, Berlin.
  • Forsskål, P. S.; 1775: Descriptiones animalium avium, amphibiorum, piscium, insectorum, vermium; quae in itinere orientali observavit... Post mortem auctoris edidit Carsten Niebuhr. Hauniae. 1-20 + i-xxxiv + 1-164, map.
  • Last, P.R., Séret, B. & Naylor, G.J.P. 2016. A new species of guitarfish, Rhinobatos borneensis sp. nov. with a redefinition of the family-level classification in the order Rhinopristiformes (Chondrichthyes: Batoidea). Zootaxa 4117(4): 451–475. doi: 10.11646/zootaxa.4117.4.1. Reference page.