Rezidens wikipédista

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A rezidens wikipédista vagy rezidens wikimédista (angolul: Wikipedian in residence, WiR) egy olyan Wikipédia-szerkesztő, aki egy kulturális intézményben (galéria, könyvtár, levéltár, múzeum) vagy felsőoktatásban dolgozik azzal a céllal, hogy elősegítse az intézmény munkájával és küldetésével kapcsolatos Wikipédia-szócikkek szerkesztését, ösztönözze és megszervezze az intézményi gyűjtemény nyílt licenc alatti közzétételét, illetve hogy kapcsolatot létesítsen a befogadó intézmény és a Wikimédia-közösség között. Általánosságban a rezidens wikipédista segít koordinálni a Wikipédiával kapcsolatos tájékoztató, bevonó eseményeket az intézmény és szélesebb közönség között. Ilyen esemény például a szerkesztési maraton (edit-a-thon).

Számos jelentős intézmény foglalkoztatott már rezidens wikipédistát, többek között a British Museum, a British Library, a Metropolitan Museum of Art, a varsói Nemzeti Könyvtár és a Dán Nemzeti Múzeum.

Szerepe és feladatai[szerkesztés]

A rezidens wikipédista elsődleges szerepe, hogy összekötő kapocsként szolgáljon a befogadó intézmény és a Wikimédia-közösség között azáltal, hogy olyan eseményeket szervez, illetve képzéseket tart, amelyek mindkét szervezet küldetését támogatják. Jellemzően ez magába foglalja a Wikipédia-szerkesztés oktatását, szerkesztési maratonok szervezését,[1][2] illetve a dolgozók és a nyilvánosság tájékoztatását a Wikipédia gyakorlatáról és irányelveiről, például az érdekkonfliktusok kapcsán. A szerkesztési tevékenység részeként feladata lehet az intézmény gyűjteményéhez vagy küldetéshez kapcsolódó szócikkek bővítése, például egy fontos gyűjteményi elemről[3] vagy egy adott szakterületről.[4]

Egy másik gyakori formája az együttműködésnek a digitális gyűjteményeket érinti.[5] A rezidens wikipédista tarthat képzéseket a digitalizációról, és segíthet feltölteni médiafájlokat (és azok metaadatait) Wikimédia Commonsra. A Wikimédia önkéntesei ezután ellenőrizhetik, lefordíthatják, kiegészíthetik a metaadatokat, kategorizálhatják a feltöltött anyagokat,[6][7][8] és átgépelhetik, megszerkeszthetik a beszkennelt dokumentumokat a Wikiforrásban.[9] Előfordul, hogy Wikimédia Commons leíró és kategorizáló funkciói kedvezőbbek az intézmény számára, mint a kereskedelmi szolgáltatásoké[10] vagy a saját katalógusszoftverük. A Commonshoz adott anyagok felhasználhatóak a Wikipédiában is, mind a rezidens, mind a többi szerkesztő által.[6]

Az együttműködés egy harmadik formája az adathalmazokra és API-kra fókuszál. Például az OCLC által alkalmazott rezidens wikipédista az intézmény WorldCat Search nevű API-ját integrálta a Wikipédia hivatkozási eszközébe, ezáltal felgyorsítva a forráshivatkozások hozzáadását a szerkesztők számára.[11] Rezidens wikipédisták szintén segítettek az ORCID metaadatok[12] és jogi nyilatkozatok adatainak integrálásában.[13]

Egyes rezidensek rövid ideig, akár csak pár hétig dolgoznak, míg mások számára ez hosszútávú munkát jelent. Rövidebb időtartamú foglalkoztatás esetén fontos, hogy a munkát alaposan eltervezzék előre.[6]

Anyagi juttatás[szerkesztés]

Bár a Wikipédia ellenzi a fizetett cikkírást és tiltja a titkolt képviseletet, a rezidens wikipédistáknak engedélyezett, hogy a szponzoráló intézmény kompenzálja őket a Wikipédián végzett munkájukért[14] – legyen az kredit, ösztöndíj vagy fizetés formájában –, amennyiben tartják magukat a szigorú irányelvekhez, és nem végeznek PR- vagy marketingtevékenységet az intézmény számára.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Orlowski, Andrew. „British Library seeks taxpayer-funded Wikipedia-fiddler”, The Register, 2012. február 16. (Hozzáférés: 2013. június 19.) 
 2. National Library of Scotland recruits 'Wikipedian'”, BBC News, 2013. április 24. (Hozzáférés: 2013. június 19.) 
 3. Woods, Steve. „National Library of Scotland seeks Wikipedian in residence”, Bristol Wireless, 2013. április 18. (Hozzáférés: 2013. június 19.) 
 4. Editathon – Wikimedian in Residence, 2019. január 24. (Hozzáférés: 2019. július 30.)
 5. GLAM/Model projects - Outreach Wiki (angol nyelven). outreach.wikimedia.org . (Hozzáférés: 2019. július 30.)
 6. a b c (2018. szeptember 15.) „The effectiveness of a Wikimedian in permanent residence: the BEIC case study” (angol nyelven). JLIS.it 9 (3), 141–147. o. [2021. április 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. DOI:10.4403/jlis.it-12481. ISSN 2038-1026. (Hozzáférés: 2021. április 29.)  
 7. Met Museum Makes 375,000 Images Freely Available Online”, mentalfloss.com, 2017. február 8. (angol nyelvű) 
 8. Metropolitan Museum Gives Unrestricted Access to 375,000 Images”, 2017. február 7. 
 9. Meet Our Wikipedian in Residence: Dominic McDevitt-Parks. NARAtions , 2011. június 1. (Hozzáférés: 2019. július 30.)
 10. Wikipedian-in-Residence visit. The Libraries, Ohio State University , 2013. december 10. [2022. február 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 29.)
 11. OCLC and Wikipedia Library link citations to millions of library materials, expanding access to quality sources (angol nyelven). OCLC , 2017. december 11.
 12. Meet our Wikipedian-in-Residence, Andy Mabbett! (angol nyelven). orcid.org , 2016. január 15.
 13. RightsStatements in Wikidata. rightsstatements.org
 14. w:Wikipedia:Conflict of interest#Wikipedians in residence, Wikipedia.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Wikipedians-in-Residence
A Wikimédia Commons tartalmaz Rezidens wikipédista témájú médiaállományokat.