Ramón Pichot

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ramón Pichot
Ramon Casas festménye Ramón Pichot-ról
Ramon Casas festménye Ramón Pichot-ról
Született 1871[1][2][3]
Barcelona
Elhunyt 1925. március 1. (53-54 évesen)
Párizs
Állampolgársága spanyol
Foglalkozása festő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ramón Pichot témájú médiaállományokat.

Ramón Pichot i Gironès (1872 - 1925. március 1.) katalán-spanyol impresszionista festőművész.

Életéről, művészetéről[szerkesztés]

Pablo Picasso jó barátja és a fiatal Salvador Dalí mentora volt, akivel először a spanyolországi Cadaquésban találkozott, amikor Dalí 10 éves volt. Pichot számtalan alkalommal járt Franciaországban; egyik ilyen útjára Salvador Dalí és családja is elkísérte.

Felesége Germaine Pichot volt, akivel 1906-ban házasodtak össze. Párizsban, a Bateau-Lavoir közelében éttermet nyitottak (La maison rose). Pachot Párizst az első világháborút követően hagyta el, de gyakran visszatért, hogy könyvtárát gyarapítsa újabb könyvekkel. Egyik ilyen útja alkalmával, 1925. május 1-jén váratlanul meghalt. Picassot annyira megrendítette barátja halála, hogy Pichot alakja feleségével, Germaine-nel együtt rákerült a Három táncos című festményére, amin ekkoriban dolgozott.[4] Más vélemények szerint azonban a festményen szereplő alak Pichot-tal való azonosítása téves és valójában Picasso felesége látható a kérdéses táncos szerepében.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Richardson, 1991: John Richardson. A Life of Picasso. Random House (1991). ISBN 978-0394531922 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ramon Pichot című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.