RHESSI

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
RHESSI
Rhessi.jpg

Ország  Egyesült Államok
Űrügynökség NASA NASA
Típus Csillagászati műhold
Küldetés
Indítás dátuma 2002. február 5.
Hordozórakéta Pegasus XL
Tömeg 293 kg
Energiaellátás 414 Watt
COSPAR azonosító2002-004A
SCN27370

A RHESSI (Reuven Ramaty nagy energiájú Nap-spektroszkópiai képfelvevő, angolul Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager, ritkábban használt nevén Explorer–81) napmegfigyelő műhold, melyet 2002. február 5-én indítottak a NASA Small Explorer Programjának hatodik holdjaként. Fő feladata a Nap flerjeinek megfigyelése a röntgen- és a gamma-tartományban. Az eredetileg HESSI-nek nevezett műholdat 2002. március 29-én nevezték el az előző évben elhunyt Reuven Ramatyról, aki a program egyik vezetője volt.

A műhold feladata a Nap flerjeiben történő energiaátadási folyamatok felderítése. Az erős mágneses mezőben a töltött részecskék (ionok és elektronok) nagy sebességre gyorsulnak, az RHESSI nagy felbontású képalkotó és spektrográfiai műszerei segítenek annak tisztázásában, hogy ezek a folyamatok hol történnek.

A műhold emellett szerepet játszott a zivatarok feletti földi eredetű gamma-villanások energiájának mérésében, valamint régebben a gamma-kitörések irányának hozzávetőleges meghatározásában, bár erre a feladatra ma már külön erre a célra épített műholdak (Swift, Fermi) is léteznek.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz RHESSI témájú médiaállományokat.