Római Klub

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Római Klub logója

A Római Klub (angolul Club of Rome) egy nem üzleti szervezet, amely globális eszmecserét folytat különböző nemzetközi politikai kérdésekkel kapcsolatban. A szervezet székhelye kezdetben Hamburgban volt, majd 2008. július 1-jén a svájci Winterthurba helyezték át.

A klubot 1968-ban alapították. Az ötlet egy olasz gyáriparostól, Aurelio Pecceitől és a skót Alexander Kingtől származik. Aurelio Peccei akkor a Fiat és az Olivetti vezetőségének tagja és az Italconsult tanácsadócég elnöke volt. Alexander King a párizsi székhelyű OECD-nél volt a tudományok, technológia és az oktatási terület igazgatója.

A két ötletgazdának sikerült az emberiség jövőjét illető kérdésekről egy konferenciát szervezni Rómában az Accademia dei Linceiben, amely azonban nem vezetett a várt sikerhez. A konferencia után hat résztvevő találkozott: Aurelio Peccei, Alexander King, Hugo Thiemann, Max Kohnstamm, Jean Saint-Geours és Erich Jantsch. A csoport célul tűzte ki az ötleteik további megvalósítását és elnevezték magukat Club of Rome-nak.

Tagválasztás[szerkesztés]

  • Az alapítók a klubot multinacionálisnak és multikulturálisnak szánták, melyben minden kultúrát, ideológiát, szakmát és tudományágat képviseltetni akartak.
  • A tagok rendkívül alapos megfontolással kikeresett közgazdászok, gyáriparosok, tudósok és a közélet más személyiségei.
  • Megkülönböztetnek aktív, társult, tiszteletbeli és szervezeti tagokat. Az aktív tagok száma korlátozott (száz); 2008 első felében 66 tagot számlált a klub. Egy magas rangú politikai hivatal kizárja az aktív tagságot.
  • A tagságra való jelentkezés ugyan lehetséges, de nem szokványos. A klub a tudományos akadémiák elvét tekinti példának.

Elnökök[szerkesztés]

Célok[szerkesztés]

Általánosságban az összes klubtag célja következőképpen foglalható össze: „Célunk a közös gondviselés és felelősség az emberiség jövőjéért!”

Munka és eredmények[szerkesztés]

A Római Klub 1972-ben lépett igazán a figyelem középpontjába a The Limits To Growth című publikációval. A jelentést Dennis L. Meadows szerkesztette, mely tanulmány elsőként ad prognózist a világ továbbfejlődéséhez a System Dynamics (egy analitikai metódus) alkalmazásával.

1972 óta más publikációk mellett a klub 33 ún. „Jelentés a Római Klub számára”-tanulmányt fogadott el. Ezek különböző témákkal foglalkoznak a jövőbeli fejlődés szempontjából. A jelentéseket külső szakértők szerkesztik és terjesztik a klub elé elbírálásra, amely elfogadja vagy elutasítja ezeket. Az elfogadott jelentéseket nem a klub publikálja.

A Római Klub az egyik kezdeményezője a Global Marshall Plan Initiative-nak (Globális Marshall-terv Kezdeményezés).

Kiadott tanulmányok[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b The story of the Club of Rome. Club of Rome. [2013. május 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 27.)
  2. Fallece Ricardo Díez Hochleitner, Presidente de Honor del Club Roma