Robert Henry Clarence

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Róbert Henrik Clarence moszkitó kormányzó szócikkből átirányítva)
Robert Henry Clarence

Moszkitó Királyság kormányzója
Uralkodási ideje
1890 1894
ElődjeJónás Károly Frigyes
Utódjanem volt
Született1872. szeptember 6.
Rama Cay
Elhunyt1908. január 6. (35 évesen)[1]
Kingston Public Hospital
NyughelyeKingston
ÉdesanyjaVictoria Frederic
A Wikimédia Commons tartalmaz Robert Henry Clarence témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Robert Henry Clarence (Rama Cay, 1872. szeptember 6. – Kingston Public Hospital, 1908. január 6.) a Moszkitó Királyság utolsó kormányzója.[2][3]

Élete[szerkesztés]

A kingstoni állami kórházban született. Apja Vilmos Henrik Clarence kormányzója, anyja Rama szigetéről származott.

Róbert alkoholizmusban elhunyt unokatestvérét követte az egyre inkább szűkülő jogkörrel rendelkező kormányzói címben. 1894 augusztusában a bevonuló nicaraguai csapatok elől családjával és 200 hozzá hű moszkitóval Costa Ricába, majd Jamaicába menekült. Ott szállást és ellátást kapott a britektől, akik elismerték a királyi ház fejeként 1908-as haláláig.[4]

A volt kormányzó egy műtét után hunyt el abban a kórházban, amelyben 35 évvel korábban született. Első házasságát Irene Morrisonnal kötötte, egy lánya született, Mária Clarence hercegnő. Halála után Róbert Frigyes vette át a királyi ház vezetését. A moszkitók királyi vérvonala az ő utódaiban él tovább.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. death record
  2. Buyers, Christoper: Mosquitos. The Royal Ark. (Hozzáférés: 2010. április 28.)
  3. Soszynski, Henry: Mosquito. Genealogical Gleanings. University of Queensland. [2005. február 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 28.)
  4. Royal Ark

További információk[szerkesztés]

  • Buyers, Christopher: Mosquitos (angol nyelven). The Royal Ark, 2010. [2019. január 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. február 11.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Robert Henry Clarence című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.