Rézbőr startup

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rézbőr startup
South Park
18. évad, 1. epizód
Eredeti címGo Fund Yourself
ÍróTrey Parker
RendezőTrey Parker
Gyártási szám1801
Első sugárzás2014. szeptember 24.
Első sugárzás Magyarországon2015. február 24.
Kronológia
ElőzőA hobbit
KövetkezőGluténmentes ebola
A South Park epizódjainak listája

A Rézbőr startup (Go Fund Yourself) a South Park című amerikai animációs sorozat 248. része (a 18. évad 1. epizódja). Elsőként 2014. szeptember 24-én sugározták az Egyesült Államokban. Magyarországon 2015. február 24-én mutatta be a magyar Comedy Central.

Ettől az epizódtól kezdve váltott formátumot a South Park, ugyanis az évad egymást követő eseményeiből egy összefüggő cselekmény alakul ki. Az epizód során a fiúk, hogy ne kelljen dolgozniuk, egy startup céget alapítanak, amihez Kickstarteren gyűjtik a pénzt. Mikor rájönnek, hogy nincs levédetve, felveszik a Washingtoni Rézbőrűek futballcsapatának nevét. A cselekmény egyszerre tart görbe tükröt a startup-alapítási láznak és a rasszizmus vádjára hivatkozással történő átnevezéseknek.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Stan, Kyle, Cartman, Kenny és Butters úgy döntenek, hogy alapítanak egy startup-céget, hogy otthagyhassák az iskolát, és soha többé ne kelljen dolgozniuk. Választaniuk kell egy nevet, azonban ez nem megy egyszerűen, mert hiába találnak ki bármilyen ordenáréságot, az összes név foglalt. Bejegyeztetik a "Vészjósló Szőrös Zacsi Az Asztalon Zrt."-t, de az meg nem tetszik nekik. Cartman egyszercsak rájön, hogy a Washingtoni Rézbőrűek neve és logója többé már nincs levédetve, egy per miatt, ezért egy az egyben lenyúlják azt. Annak ellenére, hogy a cégük mottója is az, hogy abszolút nem csinálnak semmit, elkezdik küldeni nekik az emberek a pénzt. A dolog feldühíti Daniel Snydert, a Washingtoni Rézbőrűek focicsapatának elnökét, aki megpróbálja lebeszélni őket, sikertelenül. Az elnököt elkeseríti ez, hiszen jogilag semmit nem tehet, a világot pedig nem érdekli az ő problémájuk. Amikor az ISIS terrorszervezet is bejelenti, hogy ők is a startupcég mintájára feltekintve kezd el működni, Kyle azt kéri, hogy határolódjanak el tőlük. Cartman ezt elutasítja, azt mondván, hogy ha kiállnának valamiért, akkor úgy tűnne, hogy a cég nem csak a pénzről szól. Kyle válaszul úgy dönt, saját céget alapít és Stan is vele tart. Stannek azonban nem tetszik továbbra sem a "Vészjósló Szőrös Zacsi Az Asztalon Zrt.", mint név, ezért továbblép, hogy megkeresse a legjobb nevet.

Snyder tovább dühöng, mert az NFL elnöke (akit robotként ábrázolnak) teljesen semmitmondó válaszokat ad a kérdéseire, ezért a többi NFL-csapat elnökét hívja fel, hogy a befolyásukat felhasználva bírják rá Cartmanéket legalább a logó megváltoztatására. Cartman ennek úgy tesz eleget, hogy kézzel melleket, heréket és péniszt rajzolnak rá. Válaszul Snyder és a csapata felgyújtják a Kickstarter székházát (akik pontosan ugyanazt csinálják, mint Cartmanék: nem csinálnak semmit, mégis dől hozzájuk a pénz). Emiatt mindannyian elveszítik a pénzüket, de legalább kibékülnek egymással, és újra együtt folytatják. Új céges politikájuk az, hogy mindenki saját magának gyűjt pénzt, aztán ebből odaadnak a Washingtoni Rézbőrűeknek 5 százalékot, hogy ők továbbra se csináljanak semmit.

Minden rendben megy, amíg a Dallas Cowboys és a Washingtoni Rézbőrűek meccsén a csalódott játékosok nem hajlandóak játszani, ezért egyedül Snyder áll ki a nevükben. Miután súlyosan megsérül, az emberek elkezdik őt megsajnálni, és Cartmanék ellen vonul a tömeg, névváltoztatásra akarván őket kényszeríteni. Miután még az ISIS is kihátrál mögöttük, kénytelenek belátni, hogy vissza kell menniük az iskolába.

Az epizód készítése[szerkesztés]

Trey Parker és Matt Stone mindenképpen reagálni akartak a Washington Redskins körülötti névváltoztatási botrányra. A csapat nevének megváltoztatására számtalan kezdeményezés indult, többen rasszistának, az amerikai őslakosokkal szemben tiszteletlennek titulálva azt. 2013-ban egy pert követően a csapat elvesztette a nevének jogi védettségét. Parker és Stone mindenképpen ezt szerették volna az évad nyitóepizódjának. Ám a vetítést megelőző héten kitört a Ray Rice-botrány: a Baltimore Ravens játékosát és menyasszonyát letartóztatták, miután durván összeverekedtek Atlantic Cityben egy kaszinóban. Így nehéz helyzet elé került a sorozat: egyrészt mert ez a botrány volt az aktuális téma, másrészt mivel NFL-játékos volt benne érintett, ezért tartottak attól, hogy a nézőkben felmerül a kérdés, hogy egy NFL-tematikájú epizódban miért nem esik erről egy szó sem. Végül úgy döntöttek, hogy kisebb módosításokkal maradnak az eredeti tervüknél.

A Cartman által bemutatott, péniszt és melleket tartalmazó Rézbőrűek-logót eredetileg Parker skiccelte fel egy megbeszélés során egy táblára, és azt annyira viccesnek találta mindenki, hogy az epizódba is bekerült.

A jelenet, amikor Daniel Snyder könnyes szemmel néz a kamerába, az 1970-es évekbeli "Keep America Beautiful" reklámkampányának "pityergő indiánját" parodizálja. Hogy pontosan le tudják utánozni azt, ahogy a kamera felé fordul a feje, az animátoroknak több egyedi fejpozíciót is meg kellett rajzolniuk[1].

Az epizódot a Comedy Central a FOX tulajdonában álló WTTG sportcsatornán is reklámoztatta 2014. szeptember 21-én, a Washington Redskins - Philadelphia Eagles meccs alatt[2]. Azt a jelenetet mutatták be, amikor Daniel Snyder, Jay Gruden vezetőedző és Robert Griffin III játékos igyekeztek lebeszélni Cartmant a névhasználatról. A végleges epizódból Griffin kikerült, reflektálva sérülésére, a helyére Kirk Cousins került be[3].

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Go Fund Yourself című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fan Question: Was that scene with Dan Snyder crying a parody of something? (us nyelven). South Park United States. (Hozzáférés: 2023. december 14.)
  2. South Park (angol nyelven). EW.com. (Hozzáférés: 2023. december 14.)
  3. 'South Park' 'Benches' RG3 For Kirk Cousins, Takes Down NFL In Season Debut (Video) (amerikai angol nyelven). NESN.com, 2014. szeptember 25. (Hozzáférés: 2023. december 14.)