Részeges karatemester

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Részeges karatemester
(Cöü khjűn / Cuj csüan / Drunken Master)
1978-as hongkongi film

Jackie Chan a filmben
Jackie Chan a filmben
Rendező Jűn Vó-pheng
Producer 吳思遠 Ng Szí-jűn
Műfaj
Forgatókönyvíró 蕭龍 Szíu Lung
Ng Szí-jűn
Jűn Vó-pheng
Főszerepben Jackie Chan
Jűn Szíu-thín
황정리 Hvang Dzsongri
Zene 周福良 Cau Fukh-lőng
Operatőr 張海 Cőng Hój
Vágó 潘雄 Phún Hung
Gyártás
OrszágHongkong Hongkong
Nyelv kantoni
Játékidő 110 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Seasonal Film Corporation
Magyar InterCom (DVD)
BemutatóHongkong 1978. október 5.
1. szinkron
Magyarország 2001. (VHS / DVD)
2. szinkron
Magyarország 2008. március 3. (DVD)
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott[1]
Kronológia
KövetkezőRészeges karatemester 2.
Kapcsolódó film True Legend (2010)
További információk

A Részeges karatemester (hagyományos kínai írásmóddal: 醉拳, jűtphing: Zeoi3 kyun4, magyaros: Cöü khjűn; mandarin pinjin: Zuì Quán, magyaros átírással: Cuj csüan; angol címén Drunken Master vagy Drunk Monkey In The Tiger's Eye) hongkongi harcművészeti akciófilm Jackie Channel a főszerepben. A film hatalmas sikert aratott hongkongi bemutatóján, két és félszeresét hozta Chan előző filmje, A kobra bevételénél.[2][3] A film eredeti címének szó szerinti fordítása „részeg ököl”, ami egy kínai harci stílus vagy iskola megnevezése. Chan a filmben a hírneves szabadságharcost, Vóng Fej-hungot alakítja, és Cheng Long művésznéven szerepel a stáblistában.[4]

Vó-pheng 2010-es, Igaz legenda című filmje a Részeges karatemester előzményének tekinthető, Fej-hung mesterének útját mutatja be, hogy miért kezdett el inni, és hogyan lett a „részeg ököl” mestere.

Bár a magyar mozik a filmet Részeges karatemester címmel vetítették, nincs köze a karatéhoz.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet főhőse a fiatal és mindig rosszban sántikáló Vóng Fej-hung (a nyugati szinkronváltozatokban gyakran Freddie Wong néven szerepel), aki folyamatosan bajba keveredik: először egy fölényeskedő harcművészeti segédoktatót tanít móresre, majd barátai lenyűgözése céljából egy fiatal nőt próbál elcsábítani az utcán. A lány idősebb kísérőnője kungfu tudásával alaposan helyben hagyja a tolakodó férfit. Ráadásul a két nőről nemsokára kiderül, hogy Vóng sosem látott nagynénje, illetve unokahúga. A férfi egy huligánt is megver az utcán, ő azonban egy befolyásos ember fia. Vóng apja büntetésből arra kényszeríti fiát, hogy még keményebb harcművészeti edzésnek vesse alá magát.

Vóng apja felbéreli a legendás mestert, Beggar Sót (Sam Seed) fia tanítására. Az idős mesterről az a hír járja, hogy előszeretettel nyomorítja meg tanítványait edzés közben, ezért Vóng elmenekül. Egy étteremben megpróbál ingyen ételhez jutni, de balszerencséjére pont az étterem tulajdonosával akarja kifizettetni a számláját. Verekedésbe keveredik, melyben egy iszákos öregember a segítségére siet. Ő nem más, mint Beggar So, a részeges mester.

Beggar kíméletlen edzésre kényszeríti Vóngot, a fiú ismét elmenekül, de összetűzésbe kerül egy Yim Tit-sam nevű bérgyilkossal. Vóng verekedésre hívja a rejtélyes idegent, ám ő összeveri és megalázza a nála gyengébb harcost. Vóng visszatér mesteréhez és elkötelezi magát a tanulás mellett. Elsajátít Beggar nyolc kungfu stílusa közül hetet, az utolsót azonban túlságosan femininnek találja, így megtagadja annak megtanulását.

Yim Tit-sam eközben megbízást kap Vóng apjának megölésére annak üzleti riválisától. Vóng apja egy küzdelemben alulmarad és megsérül, de Vóng és Beggar So a helyszínre érkezik és Vóng áll ki a bérgyilkos ellen. Eleinte Vóng tűnik erősebbnek, azonban Yim beveti titkos technikáját és úgy tűnik, Vóng ismét veszíteni fog ellene. Vóng bevallja mesterének, hogy nem tanulta meg a nyolcadik stílust, ezért Beggar arra biztatja, kombinálja ez első hét stílust és alakítsa ki saját technikáit. Vóng a tanácsot megfogadva legyőzi Yimet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://port.hu/adatlap/film/tv/reszeges-karatemester-jui-kuen/movie-40232
  2. HKMDb entry. Drunken Master (1978). (Hozzáférés: 2008. április 17.)
  3. HKMDb entry. Snake in the Eagle's Shadow (1978). (Hozzáférés: 2008. április 17.)
  4. Drunken Master. (Hozzáférés: 2010. november 10.)

További információk[szerkesztés]