Részeges karatemester

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Részeges karatemester
(Cöü khjűn / Cuj csüan / Drunken Master)
1978-as hongkongi film

Jackie Chan a filmben
Jackie Chan a filmben
RendezőJűn Vó-pheng
Producer吳思遠 Ng Szí-jűn
Műfaj
Forgatókönyvíró蕭龍 Szíu Lung
Ng Szí-jűn
Jűn Vó-pheng
FőszerepbenJackie Chan
Jűn Szíu-thín
황정리 Hvang Dzsongri
Zene周福良 Cau Fukh-lőng
Operatőr張海 Cőng Hój
Vágó潘雄 Phún Hung
Gyártás
GyártóSeasonal Film Corporation
Golan-Globus Productions
OrszágHongkong Hongkong
Nyelvkantoni
Játékidő110 perc
Forgalmazás
ForgalmazóSeasonal Film Corporation
Magyar InterCom (DVD)
BemutatóHongkong 1978. október 5.
1. szinkron
Magyarország 2001. (VHS / DVD)
2. szinkron
Magyarország 2008. március 3. (DVD)
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott[1]
Kronológia
KövetkezőRészeges karatemester 2.
Kapcsolódó filmTrue Legend (2010)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Részeges karatemester (hagyományos kínai írásmóddal: 醉拳, jűtphing: Zeoi3 kyun4, magyaros: Cöü khjűn; mandarin pinjin: Zuì Quán, magyaros átírással: Cuj csüan; angol címén Drunken Master vagy Drunk Monkey In The Tiger's Eye) 1978-ban bemutatott hongkongi harcművészeti akciófilm Jackie Channel a főszerepben.

A film hatalmas sikert aratott hongkongi bemutatóján, két és félszeresét hozta Chan előző filmje, A kobra bevételénél.[2][3] A film eredeti címének szó szerinti fordítása „részeg ököl”, ami egy kínai harci stílus vagy iskola megnevezése. Chan a filmben a hírneves szabadságharcost, Vóng Fej-hungot alakítja, és Cheng Long művésznéven szerepel a stáblistában.[4]

Vó-pheng 2010-es, Igaz legenda című filmje a Részeges karatemester előzményének tekinthető, Fej-hung mesterének útját mutatja be, hogy miért kezdett el inni, és hogyan lett a „részeg ököl” mestere.

Bár a magyar mozik a filmet Részeges karatemester címmel vetítették, nincs köze a karatéhoz.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet főhőse a fiatal és mindig rosszban sántikáló Vóng Fej-hung (a nyugati szinkronváltozatokban gyakran Freddie Wong néven szerepel), aki folyamatosan bajba keveredik: először egy fölényeskedő harcművészeti segédoktatót tanít móresre, majd barátai lenyűgözése céljából egy fiatal nőt próbál elcsábítani az utcán. A lány idősebb kísérőnője kungfu tudásával alaposan helyben hagyja a tolakodó férfit. Ráadásul a két nőről nemsokára kiderül, hogy Vóng sosem látott nagynénje, illetve unokahúga. A férfi egy huligánt is megver az utcán, ő azonban egy befolyásos ember fia. Vóng apja büntetésből arra kényszeríti fiát, hogy még keményebb harcművészeti edzésnek vesse alá magát.

Vóng apja felbéreli a legendás mestert, Beggar Sót (Sam Seed) fia tanítására. Az idős mesterről az a hír járja, hogy előszeretettel nyomorítja meg tanítványait edzés közben, ezért Vóng elmenekül. Egy étteremben megpróbál ingyen ételhez jutni, de balszerencséjére pont az étterem tulajdonosával akarja kifizettetni a számláját. Verekedésbe keveredik, melyben egy iszákos öregember a segítségére siet. Ő nem más, mint Beggar So, a részeges mester.

Beggar kíméletlen edzésre kényszeríti Vóngot, a fiú ismét elmenekül, de összetűzésbe kerül egy Yim Tit-sam nevű bérgyilkossal. Vóng verekedésre hívja a rejtélyes idegent, ám ő összeveri és megalázza a nála gyengébb harcost. Vóng visszatér mesteréhez és elkötelezi magát a tanulás mellett. Elsajátít Beggar nyolc kungfu stílusa közül hetet, az utolsót azonban túlságosan femininnek találja, így megtagadja annak megtanulását.

Yim Tit-sam eközben megbízást kap Vóng apjának megölésére annak üzleti riválisától. Vóng apja egy küzdelemben alulmarad és megsérül, de Vóng és Beggar So a helyszínre érkezik és Vóng áll ki a bérgyilkos ellen. Eleinte Vóng tűnik erősebbnek, azonban Yim beveti titkos technikáját és úgy tűnik, Vóng ismét veszíteni fog ellene. Vóng bevallja mesterének, hogy nem tanulta meg a nyolcadik stílust, ezért Beggar arra biztatja, kombinálja ez első hét stílust és alakítsa ki saját technikáit. Vóng a tanácsot megfogadva legyőzi Yimet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://port.hu/adatlap/film/tv/reszeges-karatemester-jui-kuen/movie-40232
  2. HKMDb entry. Drunken Master (1978). (Hozzáférés: 2008. április 17.)
  3. HKMDb entry. Snake in the Eagle's Shadow (1978). (Hozzáférés: 2008. április 17.)
  4. Drunken Master. (Hozzáférés: 2010. november 10.)

További információk[szerkesztés]