Ugrás a tartalomhoz

Jűn Vó-pheng

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jűn Vó-pheng
Jűn Vó-pheng 2010-ben az Igaz legenda bemutatóján a Fantastic Fest-en
Jűn Vó-pheng 2010-ben az Igaz legenda bemutatóján a Fantastic Fest-en
Született1945
Kuangcsan
Állampolgárságakínai
Nemzetiségekínai
SzüleiJün Szíu-thín
Foglalkozásaharcművész, rendező, harcművészeti koreográfus
KitüntetéseiAmerican Choreography Awards

SablonWikidataSegítség
Átírási segédlet
Jűn Vó-pheng

Hiv. nemzetközi formája:Yuen Woo-ping
Kínai átírás
Hagyományos kínai袁和平
Mandarin pinjinJüan Ho-ping
Kantoni jűtphingJyun Wo-peng

Jűn Vó-pheng (kínai: 袁和平, népszerű latin betűs átírással Yuen Woo-ping, 1945) kínai színész, rendező, harcművész és harckoreográfus. Nevét a Mátrix című kultuszfilm kapcsán ismerte meg a világ és ekkor kezdték el több hollywoodi produkcióhoz is leszerződtetni, bár már korábban is a hongkongi filmművészet egyik legjelentősebb alakjaként tartották számon, számos Jackie Chan-filmet rendezett és Jet Li egyik kedvenc koreográfusa.

Pályafutása[szerkesztés]

1945-ben született, 12 gyermek közül a legidősebbként. Édesapja elismert harcművész-színész volt, így korán megismertette elsőszülöttjével a harcművészeteket és apjának köszönhetően kezdett el az 1960-as években harcművészeti filmekben szerepelni.

Először 1971-ben koreografálhatott, a The Mad Killer című filmben. 1978-ban debütált rendezőként a Jackie Chan: A kobra című filmmel, melyet a legendás Részeges karatemester követett, ami mind Jackie Channek, mint Woo-pingnek meghozta a hírnevet.

1979-ben saját produkciós céget alapított és protezsáltjának, Donnie Yennek forgatott számos filmet. Az 1990-es években Jet Livel dolgozott a Kínai történet-sorozaton és a Fist of Legend című filmen koreográfusként, de rendezett is Linek, A sárkány árnyéka című filmet.

A Fist of Legend című film nyitotta meg számára a nemzetközi hírnév kapuját: az itt látott koreográfia ugyanis annyira lenyűgözte a Wachowski testvéreket, hogy leszerződtették a Mátrix koreográfusának. A kitörő sikert arató film Woo-pinget Hollywood legkeresettebb akciókoreográfusává tette, a Mátrix-trilógián kívül ő koreografálta Quentin Tarantino Kill Billjét, az Oscar-díjas Tigris és sárkányt, A nyakörvet, A tiltott királyságot, valamint Jet Li Félelem nélküljét is. 2010-ben újra rendezői székbe ült, a True Legend című filmet készítette el.

Saját elmondása szerint hét-nyolc tanítványa van, akik közül, úgy véli, talán ketten válhatnak híres koreográfusokká.

Példa Jűn harckoreográfiájára: Jet Li Félelem nélkül című filmjének egy részlete


Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]