Ugrás a tartalomhoz

Rádió Mi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rádió Mi
Adatok
Indulás2005. március 10.
TársaságMi a Rádióért Kulturális Egyesület
OrszágMagyarország
SzékhelySzeged
Kábeles vétel
Telekom IPTV
Online adás
Rádió Mihttp://radiomi.hu/elo
Hivatalos oldal

A Rádió Mi a Mi a Rádióért Kulturális Egyesület által működtetett szegedi közösségi rádió. 2005 és 2012 között földi sugárzással, 2013-tól interneten továbbítja műsorait. Non-profit módon, elsősorban adományokból működik, önkéntes műsorkészítői közösség birtokolja és tartja fenn. Underground zenei válogatások, tematikus zenei műsorok és DJ-mixek, kötetlen kulturális, közéleti és ismeretterjesztő beszélgetések határozzák meg tartalmát.

Története[szerkesztés]

A rádió megalapításának ötlete 2002-ben merült fel, ettől kezdve lehetett Magyarországon kisközösségi rádiós frekvenciára pályázni. Az alapítók - köztük DJ-k, újságírók, egyetemisták, kortárs kultúrával foglalkozó és ez iránt érdeklődő emberek - a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének támogatásával létrehozták az Itt Szeged Egyesületet.[1] A szükséges feltételek megteremtése és a sikeres frekvenciapályázat után 2005. március 10-én indulhatott el a rádió adása. A rádió célja, hogy teret adjon a nem-mainstream zenének, a kortárs kultúrának és a közéletről, társadalomról való kötetlen párbeszéd fóruma legyen.[2]

A rádiót működtető Itt Szeged Egyesület 2012 nyarán felfüggesztette működését. Ennek egyik oka az volt, hogy nem tudta finanszírozni a rádió fennmaradását, másrészt pedig lejárt a kisközösségi frekvenciaengedély, a Médiatanács pedig ekkor még nem írt ki új pályázatot.[3] A műsorkészítők 2013. január 15-én megalapították a Mi a Rádióért Kulturális Egyesületet, ami 2013. július 1-jén újraindította a Rádió Mi adását, ezúttal interneten.[4]

Működése[szerkesztés]

A rádió működése során felmerülő kérdéseket az egyesület tagsága megvitatja és közösen hozzák meg a döntést. Műsorkészítővé válhat mindenki, aki a rádió és a közösség szabályait magának érzi és elfogadja, illetve műsortervét az egyesület elfogadja. Az egyesület a rádió működtetése mellett zenei esteket, koncerteket, minifesztiválokat is szervez. Jelentős helyi kulturális eseményeken - mint például a Thealter nemzetközi színházi találkozón vagy a Super 8mm Fesztiválon - a rádió élő helyszíni műsorokat is közvetít.

Állandó műsorok[szerkesztés]

Jazzszigor - kötetlen jazz-válogatás klasszikusoktól a fúziókig

Estibít - hiphop Suhovval

Perspektíva - beszélgetés társadalmi és kulturális jelenségekről a Tha Shudras tagjaival

Undorgrund - indie és alter zenei műsor

Betönkeverö - metálzenei műsor

Mélyfúrás - beszélgetés mindennapi és nem mindennapi helyzetekről Pintér Judit Nóra pszichológussal és Kékesi Márk Zoltán szociológussal

Karóva Tejbár - punkzenei műsor

Musique Grotesque - improvizatív kísérleti zene

Reppszakkör - rap zenei műsor

Neurosense Radio Show - elektronikus zenei mixek

Mental Noise - dub, techno, ambient Nyenyeccel

Mélyvarázs - visszafogott elektronika vájtfülűeknek Phalanx-szal

Tenkesch kapitánya - kuruc közéleti wellness

Közéleti Akadémia - közéleti előadások a szegedi bölcsészkaron

Források[szerkesztés]

  1. „Civil rádió Szegeden” (online) In Népszabadság. Elérhető: http://nol.hu/cikk/331406 Hozzáférés: 2014. január 22.
  2. „Rólunk” (online) In Rádió Mi | Szeged. Elérhető: http://radiomi.hu/rolunk Archiválva 2014. február 1-i dátummal a Wayback Machine-ben Hozzáférés: 2014. január 22.
  3. „Elveszíti frekvenciáját a szegedi Rádió Mi” (online) In delmagyar.hu. Elérhető: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/elvesziti_frekvenciajat_a_szegedi_radio_mi/2282206/ Archiválva 2014. február 2-i dátummal a Wayback Machine-ben Hozzáférés: 2014. január 22.
  4. „Újra szól a Rádió Mi” (online) In delmagyar.hu. Elérhető: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ujra_szol_a_radio_mi/2339880/ Archiválva 2014. február 2-i dátummal a Wayback Machine-ben Hozzáférés: 2014. január 22.