Putyin hujlo!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Putyin hujlo graffiti Luhanszkban
A Putyin Hujlo rövidített formában (PTN HLO) gépkocsi rendszámán

Putyin hujlo![1][2][3][4] (ukránul: Путiн хуйло, oroszul: Путин хуйло, magyarul: Putyin faszfej) ukrán focidrukkerek rigmusa, Vlagyimir Putyin trágár csúfolása,[5][6] amely a 2014-es ukrajnai orosz katonai beavatkozást követően széles körben elterjedt az interneten, különösen a közösségi médiában és népszerű internetes mém lett. A kifejezés, illetve a dal a Vlagyimir Putyin politikájával szembeni kritika egyik leggyakoribb ukrajnai megnyilvánulásává vált.

Szövege[szerkesztés]

Putyin hujlo!
la-la-la-la-la-la-la-la
la-la-la-la-la-la-la-la
la-la-la-la-la-la-la-la
[7]

A dal az interneten leggyakrabban zenei kísérettel található meg.

Története[szerkesztés]

A rigmus elődjét Hrihorij Szurkisz, az Ukrán Labdarúgó Szövetség elnökével kapcsolatban használták a focidrukkerek. Putyinra változtatva először 2014. március 30-án a Metaliszt és Sahtar szurkolói énekelték, majd gyorsan elterjedt az ukrajnai labdarúgó-mérkőzéseken. Később kilépett a stadionokból és a politikai rendezvényeken is népszerűvé vált és több változata is kialakult. A YouTube-on 2014. április 4-én jelent meg videóklip formájában is. Ukrajnában napjainkra az egyik legelterjedtebb internetes mém lett, és Ukrajna-szerte rengeteg graffiti készült erre e témára. Rövidítve, graffitiként ПТН ХЛО formában is igen gyakori.

A Google Chrome böngészőre még külön plug-in is készült, amely a megjelenített szövegben a Putyin nevet lecseréli a Hujlo kifejezésre.[8] Rövidített formája gépkocsi rendszámaként is szerepel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyarul: faszfej
  2. Huilo at Wiktionary
  3. Huilo at Russian-English slang dictionary
  4. Huilo at Ukrainian slang dictionary Myslovo
  5. Украинский хит шагает по планете”, TSN, 2014. június 10.. [2014. június 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2014. június 15.) (orosz nyelvű) 
  6. Washingtonpost: Khuilo, the offensive term that has attached itself to Putin
  7. Ukraine minister's abusive remarks about Putin spark diplomatic row”, The Guardian, 2014. június 15.. [2014. június 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2014. június 15.) 
  8. A Google Chrome Hujlo plug-inje
Commons:Category:Putin khuilo!
A Wikimédia Commons tartalmaz Putyin hujlo! témájú médiaállományokat.