Putumayo (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Putumayo, Içá
A Putumayo folyó Puerto Asísnál
A Putumayo folyó Puerto Asísnál
Közigazgatás
Országok Kolumbia
 Ecuador
 Peru
 Brazília
Földrajzi adatok
Hossz1813 km
Vízhozam8760 m³/s
Vízgyűjtő terület123 000 km²
TorkolatAmazonas
d. sz. 3° 08′ 06″, ny. h. 67° 58′ 27″
Elhelyezkedése
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Putumayo, Içá témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Putumayo, Brazíliában Içá az Amazonas egyik bal oldali mellékfolyója. Jelentős víziút.[1]

Útvonala[szerkesztés]

A Putumayo az azonos nevű kolumbiai megyében ered az Andokban, a Nudo de los Pastos nevű hegyvidéken, Sibundoy község területén, mintegy 3000 méteres tengerszint feletti magasságban,[2] majd dél–délkelet felé folyva eléri Ecuador Sucumbíos tartományát. Innentől kezdve a két ország határát alkotja, később Peru Loreto megyéje és Kolumbia között határt képezve kanyarog tovább. Hamarosan eléri a kolumbiai Amazonas megyét, végül Brazíliába belépve az Amazonasba torkollik. Brazíliában már portugál nevét, az Içát használják.

Mellékfolyói[szerkesztés]

A Putumayo legjelentősebb mellékfolyója a kolumbiai szakaszon a Guamúez, a kolumbiai-ecuadori határon a Güeppi és a San Miguel, a kolumbiai-perui határon a Yavineto, a Campuya, a Cara Paraná, az Algodón, az Igara Paraná és a Yaguas, a brazil szakaszon pedig a Cotuhe és a Pureté.[3]

Története[szerkesztés]

Bár egy német tudós, Albert Frisch már az 1860-as években tett felfedezőutakat a környéken, 1879-ben a francia felfedező, Jules Crevaux lett az első, aki egy gőzhajóval felderítette a folyót.[4] 1922-ben írták alá Limában azt a Salomón–Lozano-egyezményt, amely – lényegében lezárva az addigi kolumbiaiperui határvitákat – nagyrészt a Putumayo mentén rögzíti le a két ország határát.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Proyectos de navegabilidad en desarrollo (spanyol nyelven) (PDF). (Hozzáférés: 2014. augusztus 6.)
  2. Plan de Ordenamiento y Manejo de las Cuencas de los Ríos San Miguel y Putumayo, 3.2 fejezet (spanyol nyelven). (Hozzáférés: 2014. augusztus 6.)
  3. Cuadernos sobre Poblaciones Vulnerables 2013/13. – El camino del Putumayo (spanyol nyelven) (PDF). (Hozzáférés: 2014. augusztus 6.)
  4. Fermin del Pino-Díaz, Pascal Riviale, Juan J. R. Villarías-Robles: Entre textos e imágenes – Representaciones antropológicas de la América indígena, 215. oldal (spanyol nyelven). (Hozzáférés: 2014. augusztus 6.)
  5. A szerződés teljes szövege (spanyol nyelven) (PDF). SOGEOCOL. (Hozzáférés: 2017. március 22.)